Na sajam u Nirnberg stiže organska hrana iz Srbije

made-in-germany-rs-povrce

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje „Serbia organika“ (Serbia organica) organizovaće zajednički nastup srpskih izlagača na vodećem svetskom sajmu organske hrane „Biofah“ (Biofach), koji će se po 25. put održati u nemačkom gradu Nirnbergu (Nürnberg), od 12. do 15. februara.

Tema ovogodišnjeg Biofaha i pratećih kongresnih dešavanja u Nemačkoj, pod nazivom „Organska 3.0 – Organska poljoprivreda i prehrambena industrija sutrašnjice“, biće posvećena 25. godišnjici održavanja ove međunarodne manifestacije.

Srbiju će na ovom događaju predstavljati proizvođači i prerađivači organskog voća i povrća, kao i organizacije koje se bave razvojem organske proizvodnje. Firma „Zadrugar“ iz Ljubovije bavi se otkupom i preradom organskog voća, i među vodećim je izvoznicima smrznutih malina, kupina i šljiva. „Strela“ iz Leskovca bavi se sakupljanjem i preradom šumskih plodova – gljiva i šumskog voća, a pravi i cepkani i mleveni ajvar. Preduzeće „Den juri organik“ iz Brusa otkupljuje i prerađuje gajeno i samoniklo voće i prerađuje maline, kupine, borovnice, šljive i jabuke u sušene i zamrznute proizvode, ili u voćne piree i koncentrate. Firma „Jovanjica“ iz Beograda bavi se distribucijom i veleprodajom više od 30 vrsta organskog povrća, piše „Blic“.

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga predstaviće na nirnberškom sajmu projekat „Podrška proizvodnji organske hrane u južnoj Srbiji“ koji od 2010. godine finansira Austrijska razvojna agencija (ADA). Svoje potencijale promovisaće i Novosadski sajam, kao organizator Međunarodnog poljoprivrednog sajma, najvećeg na Balkanu, u okviru kojeg se od 2011. godine organizuje i Izložba organskih proizvoda.
Svake godine „Biofah“ sajam poseti više od 40.000 posetilaca, kako bi se upoznali sa ponudom organskih proizvoda predstavljenih od više od 2.400 izlagača iz celog sveta.

Uporedo sa ovim sajmom biće održan i Međunarodni sajam prirodne kozmetike „Vivanes“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор