Šumadija beleži spoljnotrgovinski suficit

made-in-germany-rs-suma

Poljoprivreda Šumadije i Pomoravlja ostvarila je u protekloj godini suficit u izvozu od 12 miliona dolara, dok je pozitivni spoljnotrgovinski rezultat prehrambene industrije ovog dela Srbije iznosio 20 miliona dolara.

Kako je objasnila Ružica Stančić, projekt menadžer Centra EOI i Evropske integracije Rgionalne privredne komore, izvoz poljoprivrednih proizvoda povećan za devet procenata, a najveći udeo od 43 posto odnosi se na izvoz voća, zatim sledi izvoz mesa i žitarica, dok se manji deo odnosi na izvoz životinja, prenosi agencija „Tanjug“.

– Meso se najviše izvozi u Rusku Federaciju, mada raste i izvoz i uvoz mesa. Međutim, prošle godine je ipak ostvaren pozitivan rezultat od dva miliona dolara. Najveći deo izvoza prehrambene industrije odnosi se na mineralnu vodu i osvežavajuća pića, mlečene i konditorske proizvode, vino, alkoholna pića, prerađeno i konzervisano voće i povrće – rekla je Stančić i upozorila da je uvoz mesa i povrća povećan je za 15 posto.

Po njenim navodima, mesna industrija „Juhor“ iz Jagodine višetsruko je povećala izvoz na tržište Rusije, a među najvećim izvoznicima su i preduzeće „Vineks Levački grozd“ iz Rekovca i „Voće“ iz Topole.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор