Nemački privrednici podržavaju sankcije Rusiji

made-in-germany-rs-eu-rusija

Nemački privrednici potpuno podržavaju odluku Evropske unije koja je pooštrila sankcije prema Rusiji, izjavio je u petak Ekard Kordes, predsednik Odbora nemačke privrede za istok.

– Ako nemačka Savezna vlada i EU žele da pooštre sankcije, smatrajući da Rusija ne sarađuje dovoljno, mi to onda 100 posto podržavamo. Ukoliko treba da se plati cena, onda ćemo je mi platiti – naglasio je Kordes u intervjuu nemačkom listu „Handelšblat“, a prenosi agencija „Frans pres“.

Trenutno oko 6.000 nemačkih preduzeća trguje sa Rusijom. Odbor nemačke privrede do sada se protivio uvođenju i pooštravanju sankcija Rusiji, zbog zabrinutosti za moguće posledice po 350.000 zaposlenih u ovim firmama.

Međutim, na promenu stava nemačkih privrednika uticao je nedavni pad malezijskog aviona s 298 putnika na istoku Ukrajine, gde se nalaze proruski aktivisti. Navodeći kao primer emitovane slike na kojima proruski aktivisti pretražuju tela žrtava avionesreće, Kordes je istakao da je način na koji se prilazi toj katastrofi potpuno nehuman.

Evropska unija pooštrila je juče sankcije Rusiji dodajući na svoju crnu listu još 15 osoba i 18 preduzeća i institucija. U pripremi su i dodatne sankcije u ključnim oblastima tehnologije, energetike i odbrane, uključujući tu i pristup tržištima kapitala i robe dvostruke namene.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор