Nemački privrednici žele da ulažu u srpsko stočarstvo

made-in-germany-rs-stocarstvo

Najveći stočarski koncern u Evropi, nemačka kompanija „Angus group“, najavila je mogućnost investiranja u poljoprivredu Srbije uz saradnju sa domaćim partnerima iz oblasti stočarstva. Kako su objasnili, Nemci bi u Srbiji ulagali uz povoljne kredite Nemačke razvojne banke KF.

Privredna delegacija Nemačke, u kojoj se pored predstavnika Angus grupe nalaze i predstavnici stočarske agencije „Stelon“, održali su u Privrednoj komori Beograda prvi u nizu sastanaka. Tokom četvorodnevne posete posete Srbiji nemački privrednici sastaće se sa predstavnicima naših privrednih komora, agrobiznis kompanija, zadružnih saveza, zadruga, lokalnih samouprava, kao i sa individualnim poljoprivrednim proizvođačima. Njima će Agencija Stelon i Angus koncern ponuditi partnerstvo u proizvodnji mesa, uz obezbeđivanje povoljnih kredita Nemačke razvojne banke KFW. Nemački partneri najavili su i dodatna ulaganja vezana za početak proizvodnje, gde bi se pored farmi uključili i proizvođači hrane, veterinarske ustanove i klanična industrija.

U narednih nekoliko dana nemački privrednici će obilaziti lokacije u Srbiji pogodne za pokretanje proizvodnje mesa,a najpre će posetiti Sremsku Mitrovicu, Valjevo i Bečej, gde bi prema njihovim procenama, mogla najbrže otpočne proizvodnja.

Bernard Dele, predsednik „Angus grupe“ istakao je na sastanku Privrednoj komori Beograda da je ovaj koncern svoj sistem proizvodnje već uveo u nekoliko evropskih zemalja – Austriji, Švajcarskoj, Rumuniji i Španiji, a da je prednost „angus“ govedine u tome što je ta rasa vrlo adaptibilna i može da se uzgaja na temperaturama od minus 20 do plus 30 stepeni.

– Naš cilj je da za Evropsku uniju više ne uvozimo meso sa raznih kontinenata, već da ga Unija sama proizvodi za sopstvene potrebe. U Srbiju smo došli zato što „angus“ govedina traži dobre pašnjake i daje najkvalitetnije meso. U svakoj zemlji u kojoj smo pokrenuli naš sistem proizvodnje vrlo brzo je porasla potražnja za takvim mesom – objasnio je Dele.

Predsednik Zadružnog saveza Beograda PKB Velimir Radojević, izjavio je za „Novosti“, da Srbija ima sve preduslove za proizvodnju junećeg mesa – od stočne hrane, travnjaka, do duge tradicije, ali da uprkos tome imamo stalan pad proizvodnje junećeg mesa, i da je u poslednjih 10 godina taj pad iznosio oko 13 posto. On je napomenuo da dosta stanovnika Srbije živi u ruralnim područjima, da je program „Angus grupe“ veoma pogodan za uključivanje sitnih poljoprivrednih proizvođača u taj posao, pa nam s toga ova ponuda nemačkih privrednika, kako kaže, dolazi u pravom trenutku.

– Treba pozdraviti svaku investiciju koja dolazi u našu zemlju, a tov junadi je naročito skup proces, jer je dug ciklus proizvodnje u odnosu na druge vrste. I finansijski je taj tov daleko zahtevniji i iziskuje velika sredstva za kreditiranje proizvodnje – objašnjava profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić i dodaje da je do sada naš najveći problem bio kako kreditirati takvu proizvodnju, i kako postići takav paritet cena da bi taj posao na kraju bio isplativ.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор