Zašto samo Nemačka sankcioniše Rusiju?

made-in-germany-rs-russia01

Brojne zemlje članice Evropske unije izuzimaju svoje firme iz sankcija koje bi trebalo da pogode ruske firme, banke i predsednika države Vladimira Putina, dok Nemačka to ne čini – piše današnji tabliod „Bild“ i postavlja pitanje da li su „Nemci ponovo budale?“. Kako dalje navodi nemački tabloid, ne uzimajući u obzir štetu po sopstvenu privredu, EU je najavila oštre sankcije Rusiji, pa se postavlja pitanje da li će na kraju samo Nemci platiti „ruski ceh“, prenosi agencija „Tanjug“.

„Bild“ ističe činjenicu da bi zbog sankcija Rusiji, samo u oblasti mašinogradnje, ove godine trebalo računati sa gubitkom do 25.000 radnih mesta, a da su već sada narudžbine iz Rusije opale za oko 20 procenata. U tekstu se takođe navodi, da oko 6.200 nemačkih firmi poseduje svoje „ćerke firme“ u Rusiji.

Navodeći primere, nemački tabloid ocenjuje kako su druge članice EU za sebe osigurale „rupe u zidu“ i tako od Nemačke napravile „EU-glupaka“. Ovakav stav „Bild“ potkrepljuje slučajem kada je još pre uvođenja embarga na izvoz naoružanja, nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel, stopirao izvoz nemačke firme „Rajnmetal“ za Rusiju, vredan oko 120 miliona eura, dok je Francuska, uprkos dogovorenoj zabrani, izvezla dva nosača helikoptera vredna 1,2 milijarde eura. U daljem tekstu tabloid navodi i druge slične slučajeve iz Italije, Velike Britanije ili Austrije.

Predsednik Odbora za istok nemačke privrede Ekard Kordes izjavio je pre nekoliko dana da nemački privrednici podržavaju sankcije EU prema Rusiji, uz ocenu da će to biti bolno za nemačku privredu.

– Ako se cena mora platiti, onda ćemo je mi platiti. Ako vlada u Berlinu i EU zbog nedovoljne kooperacije sa Rusijom žele pooštravanje sankcija, onda mi to 100 posto podržavamo – rekao je Kordes za privredni dnevnik „Handelslat“ iz Diseldorfa, što je ocenjeno kao promena raspoloženja nemačke privrede prema Rusiji, pošto su samo nekoliko dana pre Kordesove izjave, nemačke firme upozorile šefove evropskih diplomatija na štetu koju bi nove sankcije protiv Rusije eventualno mogle da izazovu.

Povodom ove dileme predsednik Saveza nemačkih srednjih preduzeća Mario Oven izjavio je kako bi „u privrednom ratu protiv Rusije postojali samo gubitnici“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор