Nemačka stopirala izvoz oružja u Saudijsku Arabiju?

made-in-germany-rs-tenk

Nemačka će prekinuti izvoz oruža u Saudijsku Arabiju, zbog situacije u ovoj zemlji koja je previše nestabilna da prhvati nove isporuke naoružanja, piše list „Bild am zontag“, pozivajući se na izvore u vladi Nemačke.

Kako dalje navodi ovaj list, ovakvu odluku doneo je 21. januara nemački Nacionalni savet za bezbednost, koji čine kancelarka Angela Merkel, ministar ekonomije Zigmar Gabrijel i sedam drugih ministara, a koji inače zaseda u tajnosti, prenosi agencija „Srna“.

Nemačko Ministarstvo ekonomije nije htelo da komentariše članak objavljen u listu „Bild am zontag“, ali je najavilo da će u ovoj godini objaviti izveštaj o izvozu oružja, koji će se odnositi samo odobren izvoz. Međutim, nemački list navodi kako su svi članovi Saveta za bezbednost ili odbili da odobre izvoz oružja u Saudijsku Arabiju ili su svoju odluku odložili do daljeg. Nemačka vlada zvanično ništa nije saopštila na ovu temu, a nisu se oglasili ni članova Saveta.

Nemačka je u 2013. godini odobrila ugovor o isporuci oružja Saudijskoj Arabiji vredan 360 miliona eura.

Po podacima Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja u Stokholmu, Nemačka je od 2008. do 2012. godine bila treći po veličini izvoznik oružja, posle Sjedinjenih američkih država (SAD) i Rusije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор