U Nemačkoj od 2016. putarine za strance

made-in-germany-rs-putarina-nalepnice

Nemačka se sprema da od 2016. godine počne sa naplatom putarine strancima na svojim autoputevima. Vinjete će moći da se kupe putem interneta ili na benzinskim pumpama, a vozači motornih vozila registrovanih van Nemačke plaćaće oko 10 eura za deset dana vožnje, prenosi „B92“.

Nemački ministar saobraćaja, Aleksander Dobrint, objasnio je kako uvođenje naplate putarine za strance za cilj ima pribavljanje dodatnih sredstava za održavanje putne infrastrukture u zemlji. On je rekao da je uvođenje vinjeta pitanje pravičnosti, jer, kako smatra, „nije fer da Nemci moraju da plaćaju za vožnju po autoputevima, a stranci ne“.

Nemački državljani sada plaćaju putarinu kroz porez na vozila. Ako novi zakon koji je predložio ministar saobraćaja bude usvojen, vlasnici automobila u Nemačkoj takođe će morati da poseduju vinjete, koje će dobijati godišnje poštom, a visina poreza koji plaćaju za svoja vozila, biće umanjena za vrednost vinjete.

Nacrtom ovog zakona predviđeno je da će vozači automobila i motocikala registrovanih van Nemačke plaćati u toj zemlji oko 10 eura za desetodnevnu vožnju autoputevima, dok će za dvomesečnu vinjetu morati da izdvoje duplo više novca. Godišnja vinjeta koštala bi nešto više od 100 eura, mada će tačna cena zavisiti od zapremine motora vozila, njegove starosti i emisije štetnih gasova.

Sve susedne zemlje, uključujući tu Austriju i Holandiju, već su se žalile na plan Nemačke, za koji ministar saobraćaja tvrdi da će biti izglasan do kraja ove godine. Dobrint kaže da će prihodi od putarine Nemačkoj doneti 2,5 milijardi eura u periodu četiri godine. Plan su pozdravili vozači južnih nemačkih pokrajina, koji su već dugo besni što plaćaju visoke putarine u okolnim zemljama, Austriji i Švajcarskoj, dok stranci kroz Nemačku putuju besplatno.

Iz Evropske unije ranije su upozorili da bi donošenje zakona po kome bi samo stranci plaćali putarinu, predstavljalo diskriminaciju, međutim nemačke vlasti pokušale su da taj problem formalno reše tako što će domaći vozači vinjete dobijati na kućnu adresu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор