Nemačka dala saglasnost za bankarsku uniju

made-in-germany-rs-ezb

Usvajanjem paketa predloga zakona, Nemačka vlada dala je saglasnost za formiranje evropske bankarske unije, a neimenovani izvor iz nemačke vlade izjavio je kako je bankarska unija jedan od ključnih odgovora Evrope na krizu u finansijskom sektoru, prenosi agencija „Tanjug“.

Po planu EU, trebalo bi da postoji jedan supervizor koji će nadgledati banke evrozone, uz njega i jedan organ koji će određivati pravila za zatvaranje ili restruktuiranje posrnulih banaka, kao i jedno telo u koje će se slivati novac kako bi se sve to finansiralo.

S ciljem da poreskim obveznicima u evrozoni obezbede niže troškove, evropski zakonodavci izradili su jedan zakon prema kojem će u slučaju propasti banke, novac izgubiti prvo akcionari, kreditori i veliki deponenti. Prema usvojenom nacrtu tog nemačkog zakona, kreditori i vlasnici oslabljenih nemačkih banaka, već od 2015. godine moći će da se suoče sa takvim gubicima, odnosno godinu dana ranije pre nego što ista pravila počnu da važe i na teritoriji čitave EU.

Krajem ove godine Evropska centralna banka (ECB) trebalo bi da počne sa nadzorom velikih banaka širom 18-člane evrozone, a to će biti prvi korak ka osnivanju bankarske unije. Naredni korak trebalo bi da bude osnivanje zajedničkog tela, čiji će zadatak biti da spreči da posrnule banke zajedno sa sobom u propast povuku i vlade zemalja, kao što je to bio slučaj u Irskoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор