Putarina u Nemačkoj 130€ od 2016.

made-in-germany-rs-autoput-nocu

Bundestag, donji dom nemačkog parlamenta, usvojio je zakon kojim se od 2016. godine u ovoj zemlji vozačima na autoputevima uvodi putarina u iznosu od 130 eura godišnje, dok Evropska unija (EU) još uvek ispituje da li takve putarine predstavljaju diskriminaciju vozača iz inostranstva.

Za novi zakon o uvođenju putarina za korišćenje autoputeva glasalo je 433 nemačka poslanika, njih 128 bilo je protiv, a 6 je ostalo uzdržano, javlja „Dojče vele“.

Iako će Bundesrat, gornji dom parlamenta, razmotriti ovaj zakon početkom maja, on nema ovlašćenja da spreči njegovu implementaciju, što znači da će uvođenje putarina, koje je izazvalo žustru debatu u Nemačkoj, verovatno naredne godine stupiti na snadu.

Tako će svi vozači koji koriste autoputeve u Nemačkoj morati da plate putarinu, kao i vozači motora iz inostranstva. Vozačima sa nemačkim registracijama, koji će automatski plaćati putarinu, kako za autoput tako i za korišćenje velikih saobraćajnica, indirektno će biti vraćen novac kroz plaćanje manjeg poreza na motorna vozila.

Kancelarku Angelu Merkel politički protivnici optužuju da je putarinu uvela isključivo kako bi zadovoljila predsednika bavarske vlade Horsta Zehofera, koji je konzervativnim Bavarcima obećao taj potez kao osvetu za austrijske i švajcarske putarine. U tročlanoj vladajućoj koaliciji učestvuje i Zehoferova Hrišćansko-socijalna unija (CSU), a svaka od tih stranka tražila je da se ispuni barem jedno njihovo predizborno obećanje kao cena za ulazak u koaliciju na čelu sa Merkelovom.

Ministar saobraćaja Aleksandar Dobrint, inače član CSU-a, najavio je da će putarine Nemačkoj godišnje doneti 500 miliona eura, koji će biti uloženi u unapređenje saobraćajnica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор