IT tržište u Srbiji zabeležilo rast od 9,24 posto

made-in-germany-rs-informationstechnologie

Tržište informacionih tehnologija (IT) u Srbiji u 2013. godini ostvarilo je rast od 9,24 posto, dostigavši tako ukupnu vrednost od 1,02 milijardi dolara, pokazali su rezultati godišnjeg istraživanja analitičke firme „IDC Adriatiks“.

U odnosu na 2012. godinu, mereno u domaćoj valuti, vrednost srpskog IT tržišta porasla je za 5,75 posto, prenosi agencija „Tanjug“.

„IDC“ je za 2014. godinu inicijalno prognozirao nastavak blagog rasta IT tržišta za oko 1,2 procenta, ali zbog nedavnih katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju, ova prognoza trenutno se revidira. Zorana Jurić, kantri menadžerka za Srbiju kompanije „IDC Adriatiks“ ocenila je da će i IT tržište u Srbiji osetiti posledice nedavnih poplava.

– Još uvek radimo na reviziji prognoze koja će biti završena u drugoj polovini jula, mada već sada možemo reći sa sigurnošću da ove godine nećemo videti očekivani rast, već u najboljem slučaju stagnaciju, ili verovatnije, blagi pad. U 2013. godini započeti su neki pozitivni trendovi, kao što su projekat legalizacije softvera Vlade Srbije i digitalizacija poslovanja dela državnih institucija, koji pokazuju da IT tržište u Srbiji polako sazreva. Mnoge kompanije započinju sa uvođenjem „Klaud servisa“ i „Big Dejta“ aplikacije u svoje poslovanje, kao i korišćenje društvenih mreža u svakodnevnom poslu – rekla je Jurić.

Većina tehnoloških kategorija u 2013. godini u Srbiji je zabeležila porast vrednosti. U oblasti hardvera najsnažniji rast zabeležile su isporuke pametnih telefona i tableta, a blagi porast primetan je, po prvi put nakon četiri godine konstantnog opadanja, i na tržištu štmpača, dok je vrednost isporučenih desktop računara blago opala. Tržište laptop/noutbuk računara pretrpelo je najveći pad u vrednosti isporuka. Blagi rast vrednosti zabeležen je i na tržištu servera, dok tržište uređaja za skladištenje podataka stagnira.

IT usluge su u 2013. činile 14 posto tržišta, udeo paketnog softvera iznosio je 10,5 procenata, a udeo personalnih računara u ukupnoj vrednosti domaćeg IT tržišta bio je 18,2 posto. Na srpskom tržištu IT usluga, „Aseko“ je zadržao vodeću poziciju, kao i „Majkrosoft“ na tržištu paketnog softvera, dok je „HP“ bio prvi na ukupnom tržištu računara i uređaja za štampu u 2013. godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор