E-država na konferenciji „Infotech 2014“

made-in-germany-rs-online-mis

Tokom protekle i u prvoj polovini ove godine država Srbija načinila je velike pomake u uspostavljanju koncepta Elektronske Države, realizacijom nekoliko značajnih projekata u saradnji sa kompanijom „Aseko SEE“ (Asseco SEE), među kojima je i rešenje za objedinjenu naplatu poreza i doprinosa – istaknuto je na IT konferenciji „Infotech 2014“, održanoj u Aranđelovcu, prenosi „personalmag.rs“.

Sistem objedinjene naplate poreza i doprinosa u punoj je upotrebi od 1. marta ove godine, a omogućava podnošenje poreske prijave elektronskim putem, bez papira i gužvi u filijalama, po principu „nema prijave – nema plate“. Dosadašnji rekord u broju obrađenih prijava u jednom danu iznosi 26.545, dok je najveći dnevni priliv na objedinjeni račun u jednom danu iznosio 6,2 milijarde dinara.

– Kada je reč o uvođenju E-države u Srbiji, pored objedinjene naplate poreza i doprinosa, naš sistem „ASEPA CM“ za upravljanje dokumentima u javnoj upravi, koji se već koristi u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije (RATEL), dobio je prestižnu nagradu na svetskoj IT konferenciji u Las Vegasu, a otpočela je i realizacija rešenja za klasifikaciju dokumenata i informacija u Telekomu. Uspešnim sprovođenjem ovih pojekata, „Aseko SEE“ se pozicionirao kao pouzdan partner države u uspostavljanju koncepta E-države i očekujemo da Vlada koja uvodi antikrizne mere i sprovodi veliku racionalizaciju troškova, informacione tehnologije (IT) neće doživeti kao trošak, već kao polugu za sprovođenje reformi i postizanje ušteda – rekao je Vladan Atanasijević, član UO Aseko SEE Srbija, i izrazio spremnost da Aseko SEE Vladi pomogne na tom putu i da joj omogući da uz pomoć IT rešenja i eGovenment projekata postane efikasnija, transparentnija i jeftinija, odnosno da pomogne da zaživi koncept Elektronske Države u Srbiji.

Na konferenciji „Infotech 2014.“ predstavnici kompanije „Aseko SEE“ takođe su predstavili najsavremenija rešenja za zaštitu podataka na mobilnim telefonima, kao i za bezbedan rad zaposlenih sa bilo koje lokacije i bilo kog uređaja. Predstavljeno je i rešenje za upravljanje ljudskim resursima (HR), koje javnoj administraciji omogućava povećavanje efikasnosti u radu zaposlenih i integrisanje funkcionalnosti tipičnih za HR, kao što su zapošljavanje, sistematizacija sa analizom učinka, a pri tom je u potpunosti prilagođeno Zakonu o državnim službenicima i Uredbi o elektronskom kancelarijskom poslovanju.

Konferenciju i izložbu „Infotech 2014“ organizovala je Asocijacija za računarstvo, informatiku, telekomunikacije, automatizaciju i menadžment Srbije, pod pokroviteljstvom resornih ministarstava Vlade Republike Srbije i Privredne komore Srbije, uz saradnju značajnih domaćih i stranih firmi, ICT korisnika, IEEE i PMI sekcija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор