Pad nemačke inflacije gura EU u deflaciju

made-in-germany-rs-eu

U Nemačkoj, kao najvećoj evropskoj privredi, u maju je došlo do usporavanja inflacije, pa se ona našla na najnižem nivou za poslednje četiri godine, što pojačava pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da interveniše.

Savezni zavod za statistiku „Destatis“ objavio je preliminarne podatke prema kojima je inflacija u Nemačkoj u maju pala na 0,9 procenata, što predstavlja najniži nivo zabeležen od februara 2010. godine, dok je u aprilu bila u visini od 1,3 procenta, prenosi agencija „Frans pres“.

Inače, neuobičajeno niska inflacija trenutno je registrovana kod svih 18 članica evrozone, a to podstiče zabrinutost od potencijalnog „klizanja“ EU u deflaciju koja se ispoljava kroz opšti pad nivoa cena. Niske cene mogu biti dobra vest za potrošače, međutim, deflacija je ustvari opasna za širu ekonomiju, jer može prouzrokovati da preduzeća i domaćinstva odlože svoje nabavke i kupovine, a to direktno ugrožava tražnju i dovodi do otpuštanja radnika.

Komentarišući ovakvo stanje u ekonomiji, analitičari tvrde da će zbog daljeg pada inflacije u evrozoni porasti pritisak na ECB da dodatno smanji kamatne stope, kao i da pokrene druge mere za slabljenje monetarnih uslova u zoni jedinstvene valute.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор