Nemačka potražuje milione bivše Istočne Nemačke

made-in-germany-rs-ddr-zastava

Savezna Republika Nemačka tužila je jednu švajcarsku banku zahtevajući da joj vrati milione švajcarskih franaka koji su pripadali bivšoj Nemačkoj Demokratskoj Republici (NDR).

Nemačka agencija „BvS“ čiji je zadatak da uđe u trag imovini bivše NDR i da njome upravlja, saopštila je kako je prošle nedelje podnela tužbu regionalnom sudu u Cirihu, kojom zahteva od banke „Julius Ber“ da isplati Saveznoj Nemačkoj 110 miliona švajcarskih franaka sa kamatom od 135 miliona eura, koji su nekada pripadali socijalističkoj, istonočnonemačkoj državi, prenosi agencija „Beta“.

Zvaničnik ove agencije Diter Frojnd, objasnio je da se u tužbi navodi da je od 1989. do 1992. godine, ženi koja je zastupala jedno ugašeno istočnonemačko trgovačko preduzeće, bilo dozvoljeno da neovlašćeno uzima novac od banke „Kantrejd“, koju je kasnije kupila banka „Julius Ber“, mada ova banka osporava takvu tvrdnju.

Frojnd je izjavio da je agencija „BvS“ u ovom slučaju već ušla u trag 252 miliona eura koji se sada nalaze u švajcarskoj privatnoj banci „AKB“.

Banka „Julius Ber“ je 2011. godine isplatila 50 miliona eura kako bi, u okviru sporazuma s vlastima Nemačke, izbegla krivično gonjenje, jer su neki njeni klijenti izbegavali da plaćaju porez u Nemačkoj.

Za banku „Julius Ber“ Nemačka je važna, jer u toj zemlji ona ima svoja predstavništva u Frankfurtu, Minhenu, Štutgartu, Diseldorfu, Hamburgu i Kilu.

Nakon Drugog svetskog rata, Nemačka je 1945. godine bila podeljena, a NDR i Savezna Republika Nemačka ponovo su se ujedinile 1990. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор