Sa računa SFRJ Srbiji sleduje 8,7 miliona eura

made-in-germany-rs-pare-kofer.jpg

Od deblokiranih 24,4 miliona eura, sa računu Narodne banke nekadašnje Savezne Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) u Francuskoj, Srbiji nakon raspodele pripada 8,7 miliona eura.

Kako objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije (NBS), Trgovinski sud u Parizu usvojio je krajem aprila ove godine tužbeni zahtev NBS za deblokadu sredstava u iznosu od 24,4 miliona eura, blokiranih na računima Narodne banke bivše SFRJ kod francuske banke „Credit Lyonnais“. Na osnovu presude, francuska banka u obavezi je da Narodnoj banci Srbije isplati 8,7 miliona eura od ukupnog iznosa, kao i kamatu, odštetu i druge troškove. U skladu sa pripadajućim procentima iz Sporazuma o pitanjima sukcesije, preostali deo novca biće distribuiran ostalim državama sukcesorima bivše SFRJ i Crnoj Gori koje su se dobrovoljno umešale u spor, prenose „Večernje novosti“.

– Na inicijativu guvernerke Jorgovanke Tabaković, Narodna banka Srbije je u aprilu 2013. godine pokrenula postupak pred Trgovinskim sudom u Parizu podnošenjem tužbe protiv „Credit Lyonnais“ banke za deblokadu sredstava na računima Narodne banke bivše SFRJ, blokiranih 1996. godine, s obzirom da je ova banka konstantno odbijala da deblokira navedena sredstva sve do donošenja sudske odluke o deblokadi – objašnjavaju u NBS.
Tokom trajanja ovog sudskog postupka od Ambasade Srbije u Parizu i ambasadora Rajka Ristića stizala je aktivna podrška, dok su poslove u vezi sa zastupanjem NBS obavljali Direkcija za zakonodavno-pravne poslove i Sektor za međunarodnu saradnju.

Presudom Trgovinskog suda u Parizu stečeni su uslovi za prenos sredstva na račun Narodne banke Srbije, ostalih država sukcesora i Crne Gore.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор