Inflacija u Nemačkoj prešla u deflaciju

made-in-germany-rs-berza

U januaru je prvi put u poslednjih pet godina inflacija u najvećoj evropskoj privredi zašla u negativnu zonu, što je predstavlja posledicu nižih cena energenata.

„U poređenju sa januarom prošle godine, inflacija u Nemačkoj je u januaru 2015. iznosila minus 0,3 posto“, objavio je u svojoj preliminarnoj analizi nemački Savezni zavod za statistiku „Destatis“, a prenosi agencija „Frans pres“ koja podseća da je u decembru inflacija u Nemačkoj pala na 0,2 posto, a to je bio najniži nivo u poslednjih pet godina.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena (HIPC), koji kao merilo inflacije koristi Evropska centralna banka (ECB), rast potrošačkih cena u Nemačkoj je u januaru, na godišnjem nivou bio čak i niži, odnosno minus 0,5 posto, što je znatno ispod zacrtanog cilja ECB od nešto ispod dva posto, prenosi agencija „Tanjug“.

Na inflaciju u Nemačkoj izvršile su pritisak niže cene energenata i hrane u poslednjih nekoliko meseci, a poslednji put kada je inflacija u ovoj zemlji zašla u negativnu zonu bilo je u decembru 2009. godine.

Najnoviji podaci o deflaciji dobra su vest za nemačke potrošače, ali su loša za ECB koja je prošle nedelje započela program otkupa državnih obveznica vredan bilion eura, kako bi se uhvatila u koštac sa deflacijom i privrednom stagnacijom u evrozoni, objašnjavaju nemački analitičari.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор