Banke odlažu dugove za kredite i kartice na 6 meseci

made-in-germany-rs-bank

Građani pogođeni i ugroženi nedavnim poplavama, koji su u kreditima i imaju obavezu plaćanja rata bankama, u narednom periodu mogu da računaju na olakšice.

Broj finasijskih kuća koji izlazi u susret svojim dužnicima raste iz dana u dan, a pretpostavlja se da će im se uskoro pridružiti i kompletan finasijski sektor, piše novosadski „Dnevnik“.

Udruženje bankarskih klijenara „Efektiva“ pozvalo je banke u Srbiji da svojim klijentima koji su pretrpeli štetu, odobre moratorijum od bar šest meseci. Za sada su ih poslušali „Erste banka“, „AIK banka“, „Komercijalna“ i „Kredi Agrikol banka“, koja je još pre desetak dana i prva započela sa programom pomoći.

Pored odlaganja naplate, banke klijentima iz kategorije ugroženih poplavama nude i druge olakšice. Pa tako, „AIK banka“ klijentima koji imaju prebivalište i imovinu na devastiranim područjima nudi odlaganje plaćanja rata na šest meseci, kao i odlaganje kamate za gotovinske, potrošačke, auto i stambene kredite, a olakšica važi i za sve zajmove date poljoprivrednim gazdinstvima. Uz to, na šest meseci su odloženi i obračuni rata po kreditnim karticama, dozvoljenom minusu kao i kamate na prekoračenja po računu.

„Erste banka“ je olakšice namenila klijentima iz područja ugroženih poplavama, ali i zaposlenima kod poslodavaca koji su zbog poplava morali da obustave redovno poslovanje. Tokom polugodišnjeg moratorijuma neće se plaćati rate i kamate, a olakšicama su obuhvaćeni gotovinski, potrošački i stambeni zajmovi, kao i oni za refinansiranje i automobile, a ponuda važi i za druge zajmove koje je stanovništvo dobijalo. Klijenti koji imaju obaveze vezane za kreditne kartice mogu ih refinansirati gotovinskim zajmom i to bez naknade, a za njih isto važi šestomesečni moratorijum pod istim uslovima.

Klijentima kojima dozvoljeno prekoračenje po računu ističe do 30. novembra ove godine, biće odobren novi minus bez naknade i bez obzira da li su ispunili važeće obaveze. Štediše ove banke sa ugroženih područja mogu da podignu depozite pre isteka oročenja, a pripadajuću kamatu će dobiti do tog datuma. Zahtevi se mogu podneti bilo kojoj filijali „Erste banke“, dok će tačan datum početka primanja zahteva klijenti moći da vide na sajtu banke. Oni koji iz bilo kog razloga ne mogu da dođu u Banku treba da pozovu telefonom bilo koju njenu filijalu kako bi saznali šta treba da rade u narednom periodu. „Erste banka“ planira i da razvije poseban program namenjen sanaciji oštećenih objekata.

„Kredi Agrikol banka“ prva je uvela olašice za svoje klijente sa područja devastiranih poplavama, uvođenjem moratorijuma od tri i šest meseci, a u „Banci Intezi“ kažu da takođe pripremaju programe olakšica. Komercijalna banka svim klijentima sa postradalih područja, koji prijave štetu, omogućiće reprogram kreditnih obaveza i refinansiranje za kartice i minuse. Ova banka nudi produženje roka vraćanja kredita za 24 meseca i grejs period od 12 meseci, a ovo važi i za poljoprivrednike. Kako smatraju u ovoj banci najbolje bi bilo da se olakšice za stamebne zajmove naprave u saradnji sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stamebnih kredita.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор