Grejanje cele zime za 150 EUR

made-in-germany-rs-radijator

U Užicu jednu zgradu zovu zgrada jeftinog grejanja. Useljena je pre tri i po godine, ima 14 stanova, nije vezana za toplanu jer se zagreva na gas, a njene stanare grejanje tokom cele zime košta ukupno 150 eura.

Računi za centralno grejanje za stanove osrednje veličine iznose od šest do sedam hiljada dinara mesečno tokom svih 12 meseci u godini, dok stanari ove zgrade plaćaju po dve, tri ili četiri hiljade dinara mesečno, samo tokom hladnih meseci, piše „Politika“.

Stanari jeftine zgrade zaslugu za to pridaju arhitekti Srđanu Radakoviću koji ju je napravio na parceli svoga dede, a zatim stanove prodao. I on je sa svojom porodicom nastavio da živi u jednom od ovih stanova, gde mu je i poslovni prostor.
– Naravno, bilo je velikih ulaganja u ceo ovaj objekat, infrastrukturu, izolaciju, sistem grejanja i sve drugo, s tim što se prodajom stanova, a prodati su po ceni od oko 800 eura po kvadratu, sve to otplatilo, a rešili smo i naš stambeni problem. Trudio sam se da zgrada bude kvalitetno sagrađena. Nismo štedeli na hidro i termo izolaciji, niti na betonu i armaturi za konstrukciju. Iskoristili smo i povoljan položaj zgrade čija je južna strana osunčana. Tu smo postavili najviše prozora, tako da i zimsko sunce većinu stanova dodatno zagreva. Fasada na objektu je od stiropora debljine osam centimetara, dok je stolarija aluminijumska sa termoprekidom. U svaki stan ponaosob ugrađen je gasni kotao i gasomer. Svako ima svoj priključak, nije zajednički za celu zgradu, što se pokazalo ispravnim, jer stanari sami podešavaju grejanje prema svojim potrebama – objašnjava Radaković.

U Užicu se gas koristi za domaćinstva tek od pre tri do četiri godine, a ova je zgrada bila prva na gradskom području koja se priključila na gasnu mrežu. Kako priča Radaković, uoči gradnje zgrade nije bilo mogućnosti za priključenje na gradsku toplanu. Zato su se opredelili za grejanje na gas i napravili pun pogodak. Uštede su, kako ističe, vidne, jer taj energent ima brzu prilagodljivost u odnosu na druge, a čisto je i bez dima.

U firmi „Užice gas“, koja ovaj grad snabdeva gasom, potvrđuju da je žuta zgrada sa Dovarja među onima sa najnižim računima za grejanje. Direktor te firme Milan Sekulić navodi da je u januaru za utrošeni gas jedna porodica platila svega 2.013 dinara za manji dvosoban stan, a ostali stanari između 3.000 i 4.500. Kako navodi, najviše plaćaju Radakovići, i do 11.000 mesečno u sezoni, ali je njihov prostor dvostruko veći od drugih.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор