Srpske bušotine izvukle naftu vrednu milijardu dolara

made-in-germany-rs-pumpa-nafta
U Naftnoj industriji Srbije tokom prošle godine proizvedeno je oko 1.200.000 tona domaće nafte, a obim proizvodnje je bio za četiri posto veći nego u 2012. godini.

To praktično znači da je vrednost nafte izvađene sa domaćih polja u prošloj godini, uz cenu nafte od 110 dolara po barelu, bio u visini od gotovo milijardu dolara, piše novosadski „Dnevnik”.

Po proceni stručnjaka, nafta proizvedena iz domaćih izvora podmiruje oko trećinu potreba tržišta derivata u Srbiji. U NIS-u kažu da domaći nafta i gas u ukupnoj preradi učestvuju oko 40 posto, dok se preostalih 60 posto potrebnih količina uvozi. Prošle godine je u proizvodnji gasa zabeležen neznatan pad, kada je proizveden 551 milion kubnih metara domaćeg gasa, odnosno za jedan posto manje nego 2012. godine.

Nafta i gas koji se proizvode u našoj zemlji vade se sa 53 naftna i gasna polja, od kojih je 20 naftnih, 26 gasnih i sedam naftno-gasnih. U najznačajnija naftna polja u Srbiji spadaju Velebit, Kikinda, Rusanda i Elemir, dok su gasna Mokrin, Međa i Martonoš.
Kako je nedavno rekao generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, investicije u godini koja je za nama veće su za oko šest posto u odnosu na 2012. godinu.

Najviše se ulagalo u proizvodnju, promet i preradu, što je i omogućilo da se ostvari ukupna neto dobit od 48,4 milijardi dinara. Istovremeno, na ime različitih poreza u 2013. godini NIS je u budžet Srbije uplatio oko 120,6 milijardi dinara, što je za oko 30 posto više nego u 2012. godini. Zahvaljujući većim ulaganjima, naftno-gasne rezerve u Srbiji za poslednjih pet godina su duplirane i zaustavljen je konstantan pad koji je beležen prethodnih 20 godina.

NIS nastavlja da ulaže u istraživanja koja se izvode u skladu sa usvojenom Strategijom geoloških istražnih radova od 2011. do 2020. godine. Tim strateškim planom istraživanja na području Srbije određeni su potencijalni lokaliteti na kojima će se izvoditi 2D i 3D seizmička istraživanja i istražna bušenja, a utvrđen je i preliminarni plan investicionog ulaganja kako bi se ostvario rast rezervi nafte i gasa.

U NIS-u ističu da se sav profit ostvaren preradom domaće nafte reinvestira. Od 2009. godine u kompaniju je uloženo dve milijarde eura, a u naredne tri godine planirano je ulaganje dodatnih 1,5 milijardi. Pre svega ulaže se u nove, ekološke tehnologije istraživanja nafte i gasa, a metode koje NIS primenjuje, objašnjavaju u naftnoj kompaniji, koriste se u vodećim svetskim naftnim kompanijama i zadovoljavaju najstrože standarde zaštite životne sredine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор