Neophodan porast plata i potrošnje u Nemačkoj

made-in-germany-rs-berlin-brandenburgertor

Evropska komisija ističe da je neophodno povećanje plata u Nemačkoj, kako bi rast potrošnje u vodećoj evropskoj ekonomiji privredno pomogao susednim zemljama, tvrdi Laslo Andor, evropski komesar za zapošljavanje.

Andor je za nemački list „Velt“ objasnio da je veoma važno da Nemačka poveća svoje javne investicije, podstakne tražnju, kao i da smanji prekomerne trgovinske takse koje, kako smatra komesar, štete njenim evropskim susedima. On je naglasio da su u poslednjih 10 godina u Nemačkoj plate zaostajale za povećanjem produktivnosti, prenosi agencija „Frans pres“.

– Evropska komisija smatra da je od suštinskog značaja promena politike plata u Nemačkoj. Najbolje bi bilo da se plate povećavaju kako raste privredna produktivnost – kaže Andor.

Kako bi povećala međunarodnu konkurentnost svojih kompanija, Nemačka već godinama u nazad zauzdava rast plata. U zemljama evrozone, koje su još uvek u ekonomskoj krizi, mnogi stručnjaci smatraju da bi povećanje plata u Nemačkoj bilo od koristi za sve, jer bi se ispravila razlika u konkurentnosti i ojačala kupovna moć građana zemlje s najvećim tržištem u EU.

Međutim, usporavanje rasta nemačke privrede u drugom kvartalu ove godine ne ide u prilog ovakvim stavovima i smanjuje mogućnost za porast plata. Od početka aprila do kraja juna ove godine privredni rast Nemačke smanjio se za 0,2 procenta, pa su stoga poslodavci u ovoj evropskoj zemlji već upozorili da će pregovori oko povećanja plata, predviđeni u narednom periodu, biti veoma teški i neizvesni.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор