Nemačka ulaže u oklopne jedinice Bundesvera

made-in-germany-rs-tenk

Govoreći o srednjoročnim ciljevima, nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, najavila je ulaganja u jačanje oklopnih jedinica nemačke vojske, Bundesvera, pri tom ne navodeći ni vremenski, a ni finansijski plan te investicije.

Kako javljaju nemački mediji, ministarka odbrane pri tom je izjavila da se „bezbednosno okruženje jasno promenilo od krizne 2014. godine“. S tim u vezi, ona je ovih dana izdala nalog za početak izrade nove strategije odbrane Nemačke, odnosno, “Bele knjige” Bundesvera. U novoj strategiji odbrane trebalo bi da bude redefinisan odnos Nemačke prema Rusiji, piše nemačka štampa.

Na prvom skupu o novoj “Beloj knjizi”, fon der Lajen je istakla da ruski odnos prema Ukrajini u osnovi menja sigurnosnu arhitekturu Evrope i da Nemačka, kako se navodi, bez iluzija mora da nađe primereni odgovor na politiku ruskog predsednika Vladimira Putina. Ona je takođe ocenila da se ne može očekivati da se u novoj “Beloj knjizi” Bundesvera Rusija označi kao u staroj iz 2006. godine, kao eksponirani partner sa kojim se teži tesnom partnerstvu, kako u Evropskoj uniji (EU), tako i u NATO savezu, prenosi agencija „Tanjug“.

Nemački stručnjaci kažu da bi za Bundesver to značilo da se ubuduće neće orijentisati samo na vojne misije u inostranstvu, već će se ponovo jače angažovati na zaštiti i odbrani teritorije zemalja članica NATO saveza.

Mediji navode da će nova “Bela knjiga” biti fokusirana i na druge promene i scenarije pretnji, koje pre deset godina nisu postojale, u šta spadaju i pitanja terorističkog pokreta “Islamska država”, sajber-napada i promene globalne klime i borbe za prirodne resurse.

Nova “Bela knjiga” Bundesvera trebalo bi da bude definisana nakon samita zemalja članica NATO saveza, koji će biti organizovan sledeće godine, prenose mediji u Nemačkoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор