Nemački vojni instruktori na ratištu Iraka

made-in-germany-rs-tenk

Nemačko ministarstvo odbrane saopštilo je da su kurdske snage na severu Iraka, koje se bore protiv ekstremista Islamske države (IS), a koje obučava nemačka vojska (Bundesver), bile napadnute hemijskim oružjem.

– Pre nekoliko dana dogodio se napad hemijskim oružjem jugozapadno od Arbila, a američki i irački stručnjaci iz Bagdada, koji slučaj istražuju, na putu su da saznaju šta se dogodilo – rekao je portparol nemačkog ministarstva i objasnio da su neki od kurdskih boraca imali respiratorne probleme, dok su instruktori nemačke vojske nepovređeni, prenosi agencija „Frans pres“.

Nemački mediji prenose da se napad pripisuje pripadnicima IS, a što se tiče povređenih, u pitanju su pripadnici Pešmerga vojnih snaga iračkog Kurdistana, koje obučavaju vojni stručnjaci nemačkog Bundesvera.

I po rečima portparola Ministarstva odbrane u Berlinu, nemački vojnici u tom regionu nisu povređeni u ovom napadu. On je istakao da je zaštita nemačkih vojnika u severnom Iraku na najvišem nivou.

Mediji u Nemačkoj podsećaju da od septembra prošle godine Bundesver naoružanjem i obukom podržava borbu kurdskih Pešmerga i Jezida protiv Islamske države. U ovom monentu 89 pripadnika Bundesvera stacionirano je u misiji vojne obuke na severu Iraka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор