Nemačka vojna sredstva idu za Irak, ali ne i oružje!

made-in-germany-rs-tenk

Nemačka će nastaviti da šalje humanitarnu pomoć severnom Iraku, a za sledeću nedelju je spremna i isporuka vojnih sredstava, koja ne uključuju i oružje, izjavio je portparol nemačkog ministarstva odbrane Jens Flosdorf, a prenosi agencija „Tanjug“.

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen ranije je objasnila da se radi o isporuci neubojite vojne pomoći, u koju spadaju vozila, zaštitni prsluci, šlemovi, detektori eksploziva i oprema za noćno osmatranje. Ovu opremu nemački „Bundesver“ će poslati kurdskim snagama u severnom Iraku, koje se bore protiv džihadista Islamske države.

Što se tiče humanitarne pomoći, prvi avion sa lekovima, hranom i ćebadima iz Nemačke, odleteo je u Erbil, prestonicu poluautonomnog kurdskog regiona u Iraku, u petak, a od srede će u krizni region biti dopremljeno još sto tona životnih namirnica i sanitetskog materijala, najavilo je nemačko ministarstvo odbrane.

Konkretne odluke o slanju nemačkog oružja u severni Irak još uvek nema, a tamošnja ministarka odbrane prošle nedelje je rekla za magazin „Bild“ da su „druge zemlje već dostavile oružje, a da Nemačka razmatra mogućnost slanja druge vojne opreme“. O ovom pitanju nema konsenzusa ni među partijama u Nemačkoj, pa se u zemlji o ovome trenutno vodi široka javna rasprava.

Bivši nemački diplomata Volfgang Išinger smatra da glavno pitanje nije da li treba slati oružje u Irak ili ne, već da Nemačka treba da vodi aktivniju spoljnu politiku.

– Pitanje na koje se fokusiramo ne može uvek biti samo pitanje isporuke oružja i slanja vojnika. Važno je jasno odgovoriti na pitanje da li su nemački i evropski interesi u Iraku ugroženi? Moj odgovor bi bio da jesu i to prilično – izjavio je Išinger za nemački radio „Dojčlandfunk“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор