Svako selo u Nemačkoj imaće brzi internet!

made-in-germany-rs-glass-fibre

Zvanični Berlin objavio je plan u kome je istaknuto da je težnja nemačke vlade da ubrza digitalizaciju kompletne privrede u zemlji, a posebno da razvije pristup širokopojasnim internet vezama velike brzine. Međutim, ovaj plan je odmah kritikovan zbog, kako se navodi, izostanka konkretizacije obaveza, prenosi agencija „Beta“.

Nemački ministar za saobraćaj i digitalizaciju Aleksander Dobrint, izjavio je na konferenciji za novinare, da je „Digitalna agenda“ vlade Angele Merkel postavila za svoj cilj da do 2018. godine poveže 100 posto teritorije zemlje internet vezama brizne do 50 megabita u sekundi. On je rekao da je sadašnja pokrivenost Nemačke brzim internet vezama 64 procenta, ali uz velike razlike između gradova koji su gotovo integralno povezani, i seoskih područja u kojima je pokrivenost brzim internetom manja od 20 posto.

Vlada zbog toga planira da frekvencije koje su oslobođene digitalizacijom radija, proda aukcijski, kako bi se kompanijama omogućilo da investiraju u širokopojasne internet veze. Berlin obećava da će većinu prihoda od aukcijske prodaje uložiti u digitalizaciju, kako bi se premostio jaz između potrebnih ulaganja i investicija iz privatnog sektora.

Za ovaj projekat nadležni će biti ministar saobraćaja Aleksandar Dobrint, ministar privrede Sigmar Gabriel i ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezier, koji su za sada odbili da se obavežu u vezi cene ovoga posla, o čemu bi konkretan dogovor trebalo da bude postignut tokom jeseni.

Nemačka štampa objavila je procenu da je za ovakav Vladin plan potrebna investicija od najmanje 20 milijardi eura, pod pretpostavkom da, kako je istakao ministar Dobrint, „svuda budu instalirana optička vlakna“ što u praksi nije uvek slučaj.

„Digitalna agenda“ utvrđuje i druge ciljeve, među kojima je i povećanje bezbednosti i poverenja u nove tehnologije, posebno za mala i srednja preduzeća.

Industrijska komora „BDI“ pozdravila je taj „korak u pravom smeru“, kako kaže njen generalni direktor Markus Kerber, ali je i ukazala da tek treba utvrditi konkretne korake u ovom poslu. Tehnološki sektor „Bitkom“ takođe smatra da plan digitalizacije mora da dobije „konkretne mere, sredstva i rokove“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор