Banke u Srbiji privlače klijente raznim marketinškim trikovima

made-in-germany-rs-pare-mamac

Klijenti banaka u Srbiji, uz redovnu otplatu kredita ili za dovođenje novih klijenata, dobijaju novac i poklone, a imaju i mogćnost korišćenja raznoraznih popusta na kupovinu, lečenje, godišnji odmor…

Kako bi podstakle kreditnu aktivnost, banke u Srbiji na razne načine stimulišu dodatno zaduživanje građana, jedne preko nagradnih igara, dok druge revnosne klijente nagrađuju godišnjom isplatom gotovinske provizije, piše „Blic“.

„Unikredit banka“ do 30. Juna svoje klijente nagrađuje „masterkard“ poklon karticom sa 2.000 dinara po svakom upućenom novom klijentu, a stari klijent za svoj trud može da računa i na niže kamate za dinarski keš kredit, dozvoljeno prekoračenje i kreditnu karticu. „Zberbanka“ do 1. juna svojim klijentima koji uredno izmiruju rate, za godinu dana otplate vraća novac u iznosu od jedan posto od iznosa kredita. Ovaj takozvani „Keš bek kredit“ pretpostavlja zaduženje do osam godina i keš kredit do 20.000 eura ili za refinansiranje do 10.000 eura u dinarskoj protivvrednosti.

„Sosijete ženeral banka“ omogućava penzionerima, članovima svog „Evergrin kluba“, da penziju primaju dan ranije, kao i da ostvare popuste u apotekama, laboratorijama, banjama… Klijenti „Vojvođanske banke“, korisnici „visa moja“ kreditne kartice imaju popust od jedan posto za kupovinu u supermarketima, specijalizovanim prehrambenim prodavnicama, mini-marketima i diskontima, kao i popust od tri posto za plaćanja na „Eko“ benzinskim stanicama. „Banka Inteza“ za plaćanja kreditnim karticama od 5.000 dinara i više poklanja šortseve, majice, bokale, kišobrane i rančeve, dok korisnici svih kartica „Poštanske štedionice“ imaju popust u turističkoj agenciji „Oktopod“. „Eurobanka“ je korisnicima „mančester junajted pejpas masterkarda“ namenila nagradnu igru sa putovanjem na legendarni stadion „Old Traford“ u Mančesteru, kao glavnom nagradom. Inače, u čak 22 banke u Srbiji u toku je nagradna igra za korisnike „visa kartice“, a nagrada je put u Brazil na Svetsko prvenstvo u fudbalu.

U prošloj godini banke na našem tržištu po prvi put u poslednjoj deceniji, imale su poslovni gubitak od ukupno 18 miliona eura, pa su sve ove pogodnosti samo način da se klijenti podstaknu na zaduživanje. Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, kaže da je kreditna aktivnost u padu i da se privreda manje zadužuje kod banaka nego što vraća kredite, a da se stanovništvo primetno manje zadužuje za stambene zajmove, što je kako smatra, loš signal.

Osim kod stambenih kredita, veliki pad je registrovan i kod potrošačkih kredita. Osetan je i pad iskorišćenog iznosa zaduženosti za kreditne kartice, a one su po mnogima ogledalo životnog standarda. Prosečan dug za kreditne kartice najviši je bio 2008. godine, kada je iznosio 65 eura po stanovniku. U 2009. dug je pao za četiri eura, 2010. za 12 eura, da bi u 2011. iznosio 48 eura. Godinu dana kasnije smanjen je za još dva eura, a u 2013. je iznosio 47 eura. Pad se nastavio i tokom tri meseca ove godine, pa je dug za kreditne kartice u martu iznosio 45 eura. Iz tog razloga ne treba da čudi „poplava“ bankarskih podsticaja upravo za korišćenje kreditnih kartica.

I ranijih godina banke su osmišljavale nagradne igre i poklone, kako bi privukle nove klijente i štediše. Tada su retki srećnici mogli da osvoje automobil, a poklanjani su uglavnom aparati za pritisak, polise za životno i putno osiguranje i kreditne kartice za koje se prvih godinu dana nisu obračunavali troškovi.

Bankari potvrđuju da su gotovinski zajmovi i dalje najpopularniji. Trenutno je interesovanje klijenata najveće za dinarske kredite sa fiksnom kamatnom stopom, za koje nije potrebno polaganje depozita ili učešće. Na njih nema uticaja pomeranje kursa, niti se menjaju kamatne stope, a rata je fiksna za svo vreme otplate zajma.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор