Šabac prodaje obveznice da izgradi bazen

Rollei

Grad Šabac do 18. decembra sprovodi javnu prodaju dugoročnih municipalnih obveznica u ukupnoj vrednosti od 400 miliiona dinara, ideksiranih u eurima, čija je emisija namenjena finansiranju završetka izgradnje zatvorenog bazena.

– Šabac je prvi grad u Srbiji koji javnom ponudom emituje obveznice. Njihovom kupovinom građani pomažu razvoj lokalne zajednice i istovremeno ostvaruju bolje prihode u odnosu na klasičnu štednju u banci. Upis obveznica odvijaće se u 93 filijale „Banke Inteza“ u Srbiji, koja je pokrovitelj emisije – rekao je tim povodom Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, a prenosi agencija „Beta“.

Hartije od vrednosti grada Šapca izdate su sa prospektom, tako da će biti kotirane na „open marketu“, segmentu regulisanog tržišta Beogradske berze. Vrednost jedne obveznice je 10.000 dinara, a rok dospeća je sedam godina, sa grejs periodom od dve godine, tokom kojih se isplaćuje samo kamata u visini šest procenata.

Polovina ukupne emisije rezervisana je za građane, dok je druga polovina namenjena pravnim licima. Ukoliko u predviđenom roku obveznice ne budu otkupljene, to će učiniti „Banka Inteza“, tako da je njihov plasman u potpunosti zagarantovan.

„Stalna konferencija gradova i opština“ je kroz program „Eksčejndž 4“ (Excange 4), koji finansira Evropska unija (EU), pružila kompletnu podršku procesu pripreme prve emisije i javne prodaje municipalnih obveznica u Srbiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор