Opština Stara Pazova prodaje obveznice

made-in-germany-rs-obveznice

Opština Stara Pazova organizuje prvu javnu emisiju i prodaju obveznica u ukupnoj vrednosti od 125 miliona dinara, koje će od 4. do 19. maja moći da kupe sva pravna lica i građani iz zemlje i inostranstva.

– Iz emisije municipalnih obveznica finansiraćemo izgradnju vrtića „Radost“ u naselju Belegiš, sportsku salu sa kuglanom u Osnovnoj školi „23. oktobar“ u naselju Golubinci, kao i rekonstrukciju i uređenje centra u Novoj Pazovi – objasnio je Goran Savić, pomoćnik predsednika ove Opštine, prenosi agencija „Beta“.

Po njegovim rečima, obveznice će biti uključene i na otvoreno tržište Beogradske berze, tako da će investitorima biti omogućena likvidnost i pre dospeća obveznica.

– Reč je o dinarskim municipalnim obveznicama indeksiranim u eurima, sa fiksnom kamatnom stopom od 6 posto godišnje i rokom dospeća od pet godina. Rizik ulaganja u obveznice je nizak, jer Opština garantuje svojim budžetom da će se novac investitorima isplatiti. Dodatna pogodnost je što je prinos od obveznica veći od prinosa na oročene depozite u banci, a i ne oporezuje se – istakao je Savić i podsetio da je to druga ponuda obveznica Opštine Stara Pazova, jer je prošlogodišnja, takođe u vrednosti 125 miliona dinara, bila emitovana za poznatog kupca.

Predsednik Opštine Đorđe Radinović zahvalio se Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO) i Unikredit banci na pomoći i podršci pri realizaciji ovog posla.

– Sredstva prikupljena Javnim plasmanom obveznica iskoristićemo po najpovoljnijim uslovima za kapitalne projekte potrebne građanima. Na ovaj način ćemo steći poverenje građana, ali i poverenje investitora da ulažu u našu opštinu – naglasio je Radinović.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO kaže da potrez Opštine Stara Pazova predstavlja primer drugim lokalnim samoupravama u Srbiji kako da iskoriste sve finansijske instrumente za nabavku sredstava za kapitalne projekte, kao i da to, istovremeno, predstavlja i način kako da se lokalna samouprava približi svojim građanima.

Pored Stare Pazove, municipalne obveznice za poznatog kupca do sada je dva puta emitovao Grad Novi Sad, a jednom Grad Pančevo, dok je Grad Šabac prvi u zemlji objavio javnu ponudu za prodaju obveznica. Prodaja municipalnih obveznica smatra se za najpovoljniji način zaduživanja lokalnih samouprava, jer se isplaćuju po nižoj kamatnoj stopi i s dužim rokom otplate.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор