Najbogatiji ljudi u regionu jugoistočne Evrope

made-in-germany-rs-luksuzna-jahta

Prema listi koju objavljuje junski broj magazina „Forbs“ u izdanju za region jugoistočne Evrope, vlasnik „Agrokora“, Hrvat Ivica Todorić, zadržao je prvo mesto po bogatstvu u regionu.

Najbogatiji u Srbiji je Miodrag Kostić, dok se prošlogodišnji drugoplasirani Slovenac Sandi Češko, sada nalazi na trećem mestu.

– Izuzetna mi je čast što se moje ime našlo na ovako visokoj poziciji „Forbsove“ liste najbogatijih preduzetnika u regionu. Iza ovog velikog uspeha stoji ogroman rad i posvećenost, kako mene lično, tako i menadžerskog tima kompanije „MK grupa“, koja uspešno posluje duže od 30 godina. Ubeđen sam da još nismo dostigli maksimum i da nam najveći poslovni uspesi tek predstoje – kaže predsednik „MK grupe“ Miodrag Kostić za „Blic“.

Sandi Češko, slovenački milioner i vlasnik „Studija Moderna“, treći je po bogatstvu u regionu sa procenjenom imovinom od 410,6 miliona eura, a veliki novac zarađuje uglavnom TV prodajom.

Na srpsku listu najmoćnijih biznismena, vratio se posle godinu dana pauze Miroslav Mišković, za koga i analitičari „Forbsa“ konstatuju da se u prethodnom periodu više bavio sudskim procesom nego biznisom, ali i da je njegova kompanija ipak uspela da zabeleži zavidan promet i zadrži radnike. Na trećem mestu našla se kompanija „Viktorija grupa“, što ne predstavlja iznenađenje s obzirom da godinama beleži odlične rezultate. Međutim pravo iznenađenje jeste što su se na ovoj listi našli i Miroslav Bogićević i Goran Perčević, dva velika dužnika kako bankama, tako i samoj državi.

Vuk Hamović, jedan od najvećih trgovaca strujom na Balkanu, kojeg „Forbs“ procenjuje kao jednog od lidera u poslovnim krugovima regiona, našao se na sedmom mestu srpske liste. Za njega analitičari „Forbsa“ kažu da „izbegava politiku i nema sudskih sporova, a za 11 godina je uspeo da svoj profit uveća čak 13 puta. Zoran Knežević, vlasnik „Knez petrola“ po prvi put se našao na listi, a za njega magazin piše da se nalazi na drugom mestu u naftnoj industriji regiona, odmah posle NIS-a. Knežević ima 70 benzijskih pumpi i planira da uskoro otvori još 30 stanica.

Od prošle godine sa liste su ispali Predrag Ranković Peconi, vlasnik „Inveja“, i Vojin Lazarević sa svojom kompanijom „Rudnap grupa“, prošlogodišnji osmoplasirani na listi.

U „Forbsu“ ipak kažu da podatke treba uzeti uslovno, jer se ne može se pouzdano znati ko je najbogatiji u Srbiji, zbog toga što „većina biznismena ima skrivene račune u inostranstvu“.

– Listu pravimo tako što nam pomažu dopisnici iz svake zemlje, sa kojima zajedno ređamo deset regionalnih privrednika koji su približno poređani po bogatstvu. Teško je uskladiti podatke u regionu, jer na primer, Hrvatska radi na osnovu podataka sa berze, kao i Makedonija i Slovenija, a u Srbiji se poredi odnos prihoda i dobiti – objašnjava Viktor Vresnik, glavni urednik hrvatskog „Forbsa“, inače i urednik „Jutarnjeg lista“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор