Evropska komisija zaustavlja izgradnju „Južnog toka“

made-in-germany-rs-gasovod-cevi

Dok ne budu revidirani ugovori Rusije sa članicama Evropske unije (EU), Evropska komisija (EK) zaustavlja realizaciju projekta „Južni tok“.

Evropska komisija donela je odluku da dodatno zategne odnose sa Moskvom, najavivši da će do daljeg suspendovati izgradnju „Južnog toka“. Kao razlog za prethodno usporavanje aktivnosti oko izgradnje gasovoda, a sada i za njihovo zaustavljanje, Brisel vidi u ne angažovanju Rusije na smirivanju situacije u Ukrajini, prenose „Večernje novosti“.

Po rečima Sabine Berger, portparolke komesara za energetiku Gintera Etingera, radove na izgradnji „Južnog toka“ na teritoriji EU treba suspendovati dok se ne revidiraju biletaralni ugovori koje je Rusija sklopila sa članicama EU.

– Naš stav je da „Južni tok“ nije u skladu sa Trećim energetskim paketom i evropskim pravilima o konkurenciji, unutrašnjem tržištu i javnim nabavkama. Svi infrastrukturni projekti i investicije moraju da budu u skladu sa zakonima EU – rekla je Sabina Berger novinarima u Briselu i podsetila da je EK preuzela na sebe pregovore sa Rusijom o ovom problemu i da su početkom ove godine na nivou radnih grupa održane dve runde razgovora sa Rusijom, koji su za sada zamrznuti. Kako je naglasila Bergerova, insistiranje Rusije da se na „Južni tok“ ne primenjuje Treći energetski paket, dovodi u pitanje dalji nastavak razgovora.

Izbori za Evropski parlament su prošli, a do kraja godine se očekuje izbor kompletnog novog rukovodstva Unije, od komesara, do predsednika Komisije i Evropskog saveta. S obzirom da mu je ostalo još malo vremena do kraja mandata, sadašnji saziv koristi priliku da uslovi Rusiju, mada će time ostaviti teško nasleđe sledećoj Komisiji koja će, svakako morati da pregovara s Moskvom, jer je Evropa zavisna od njenih energetskih izvora.

U Energetskoj zajednici sa sedištem u Beču konačnu odluku prepuštaju Briselu.

– Evropska komisija je zatražila od Bugarske da obustavi radove na svom delu gasovoda „Južni tok“ dok se projekat ne usaglasi sa pravnim okvirom EU. Evropska komisija ima jake instrumente da se članice EU tome povinuju, i to je početak te procedure – rekao je direktor Energetske zajednice Janez Kopač.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk pozvao je u utorak EU da blokira „Južni tok“, uveravajući je u sigurnost tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu. S druge strane, prvi čovek „Gasproma“ Aleksej Miler rekao je da niko ne može da zabrani izgradnju „Južnog toka“ i da će Rusija, bez obzira na negativne izjave iz EK, svejedno nastaviti sa radovima. Zamenik šefa „Gasproma“ Aleksandar Medvedev naglasio je u utorak u Moskvi da je ova kompanija u mogućnosti da izgradi gasovod, bez finansijske podrške iz inostranstva.

Trećim energetskim paketom EU insistira na razdvajanju vlasništva u cilju, kako ističu u EK, liberalizacije tržišta.
Profesor Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije kaže da Evropa želi da Rusija finansira radove i izgradi „Južni tok“, a da njime može da teče gas i drugih proizvođača.

– Brisel je samo činovnik vašingtonske propagande. O ruskom gasovodu ne govori niko iz Nemačke, Francuske, Italije, čije kompanije zajedno poseduju 50 procenata vlasništva „Južnog toka“. O važnosti projekta govori podatak da nijedan drugi gasovod ne može da se meri sa „Južnim tokom“. „Transjadranski gasovod“ (TAP), kapaciteta je 10 milijardi kubika gasa, a kapacitet „Južnog toka“ imaće kapacitet od 63 milijarde kubika – kaže profesor Vuletić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор