Sprema se isporuka cevi za Južni tok

made-in-germany-rs-gasovod-cevi

Do aprila ove godine Gasprom će potpisati ugovor o isporuci cevi za drugi krak gasovoda Južni tok.

Do ovog roka biće objavljeni i rezultati tendera za postavljanje cevi u morskim dubinama, saopštila je Ruska gasna kompanija nakon sastanka o realizaciji projekata Južni tok i Južni koridor.

Za prvi krak morskog dela Južnog toka isporučioci cevi su nemačka kompanija Europipe sa 50 posto udela i ruska preduzeća Objedinjena metalurška kompanija sa 35 posto i Severstalj sa 15 posto. Ukupna cena sporazuma je milijardu evra, prenosi „Itar tas“.
Za gasovod Južni tok u Srbiji, Železnice Srbije su spremne da prevezu 650.000 tona cevi, a početak transporta očekuje se već u martu, rečeno je agenciji „Tanjug“ u ovoj firmi.

Kompanija Gasprom je saopštila i da će odmah nakon Bugarske i Srbije, početi izgradnja gasovoda u Mađarskoj, u drugom tromesečju 2015. godine. Sada se u Mađarskoj sprovode projektno-istraživački radovi i pripremaju dokumenta za teritorijalno planiranje i procenu uticaja na životnu sredinu za mađarski, slovenački i hrvatski deo gasovoda.

U cilju realizacije Južnog toka na teritoriji Republike Srpske, trenutno se radi na usaglašavaju međudržavnih sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор