Rusija napušta „Južni tok“

made-in-germany-rs-gasovod-cevi

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija za sada ne može da nastavi realizaciju gasovoda „Južni tok“, pošto je Bugarska blokirala gradnju podmorske deonice.

Ruski predsednik je ovo rekao u Ankari na zajedničkoj konferenciji sa turskim predsednikom Tajipom Erdoganom, a kako prenosi agencija „Rojters“, Putin je tom prilikom objasnio da: „Ako Evropa ne želi da sprovede (Južni tok), onda on neće ni biti sproveden“. Po njegovim rečima, ruski naftni gigant „Gasprom“ je odlučio da isporuku ruskog gasa Turskoj poveća za tri milijarde kubnih metara, kako bi zadovoljio potrebe te zemlje, uz manju cenu gasa za 6 posto od 1. januara 2015. On je napomenuo i da bi u saradnji Rusije i Turske moglo da dođe do formiranja centra za zalihe prirodnog gasa na granici sa Grčkom, prenose srpski mediji.

Aleksej Miler, izvršni direktor „Gasproma“ izjavio je kako je „Projekat Južni tok otkazan“, a da je u planu izgradnja novog gasovoda ka Turskoj, kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa, uključujući i 14 milijardi kubika koje će zameniti tranzit kroz Ukrajinu. Novi gasovod kroz Tursku omogućio bi transport oko 50 milijardi kubika gasa do čvorišta na grčkoj granici, naveo je Miler u saopštenju „Gasproma“ dostavljenom agenciji „Tanjug“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор