Preševu i Vranju od KfW 615.000 eura za obnovu

Kao srpski gradovi koji se suočavaju s migrantskom krizom, Preševo i Vranje su od nemačke razvojne banke (KfW) dobili ukupno 615.000 eura bespovratne pomoći za izgradnju i obnovu infrastrukturnih objekata.

Ova pomoć je lokalnim samoupravama stigla preko Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, prenosi agencija „Beta“.

Po rečima Gazmenda Seljmanija, šefa kabineta predsednika Opštine Preševo, ta opština je kao donaciju Vlade Nemačke dobila 50.000 eura za rekonstrukciju fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Ibrahim Keljmendi“.

Gradu Vranju je iz nemačke donacije pripalo 565.000 eura, što će, kako kaže gradonačelnik Slobodan Milenković, biti utrošeno na rekonstrukciju tri gradske osnovne škole.

Bespovratna novčana pomoć Nemačke namenjena je za 14 srpskih lokalnih samouprava suočenih sa migrantskom krizom, koje su pozicionirane na ruti migratornih kretanja izbeglica kroz Srbiju, i ukupno iznosi 5,4 miliona eura.

Preševo se prošle godine prvo u Srbiji suočilo s migrantskom krizom. U tom gradu je u julu 2015. otvoren i prvi prihvatni centar za izbeglice sa Bliskog istoka, kroz koji je do sada prošlo više od 700.000 registrovanih migranata iz azijskih i afričkih zemalja. Oni su nakon prijavljivanja vlastima nastavljali svoj put kroz Srbiju prema zemljama EU, u koje su odlazili s namerom da zatraže azil.

Po navodima ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, u Srbiji trenutno boravi oko 7.000 izbeglica i migranata iz zemalja Bliskog i srednjeg istoka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор