Nemačka vratila samo 20 migranata od 40.000

Nemačka je po osnovu sporazuma sa Grčkom i Španijom vratila sa svoje granice 20 migranata koji su ranije već bili registrovani u ovim zemljama, od čega 18 u Grčku, a dva u Španiju, javlja list „Velt am zontag“ pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Mera vraćanja sa nemačkih granica migranata koji su u nekoj drugoj državi Evropske unije već registrovani kao izbeglice, nije donela gotovo nikakve rezultate”, komentariše nemački dnevnik, a prenosi agencija Tanjug.

Kako se podseća u tekstu, pre godinu dana demohrišćanska unija CDU/CSU se nalazila na rubu raspada zbog spora tadašnje predsednice Hrišćansko-demokratske unije (CDU), kancelarke Angele Merkel i tadašnjeg predsednika Hrišćansko-socijalne unije (CSU), ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera oko politike prema migrantima.

Zehofer se zalagao za automatsko vraćanje svih useljenika sa nemačkih granica u zemlje Unije u kojima su već registrovani, dok se Merkelova protivila uvođenju takve mere bez dogovora sa pogođenim zemljama. Na kraju je takav dogovor postignut samo sa Grčkom i Španijom, ali ne i sa Italijom preko koje najveći broj potencijalnih azilanata stiže do Nemačke.

Zehofer je još pre uvođenja ove mere isticao da se radi o čak 40.000 migranata godišnje koji bi mogli da budu vraćeni sa nemačkih granica u zemlje EU u kojima su već registrovani kao izbeglice.

Inače, samo je u maju ove godine 74.107 izbeglica zatražilo od Nemačke politički azil. Među njima na prvom mestu su podnosioci zahteva iz Sirije, a slede ih izbeglice iz Iraka, Nigerije, Turske, Irana, Avganistana i Gruzije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор