U Nemačku godišnje najviše do 200.000 migranata

Lideri Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel i njihovi konzervativni saveznici iz Bavarske dogovorili su se da će u Nemačku od sada godišnje moći da uđe najviše do 200.000 migranata.

Dogovor o ograničavanju priliva migranata u zemlju, postignut u Berlinu iza zatvorenih vrata, najpre su odbacili Zeleni, koji kažu da ih to neće sprečiti da sa konzervativcima sledeće nedelje započnu razgovore o formiranju koalicione vlade.

Nakon 10 sati pregovora o ovom osetljivom pitanju, čelnici sestrinskih hrišćanskih stranaka dogovorili su se da Nemačka godišnje ograniči prijem azilanata i izbeglica na 200.000, a dogovorena je i bolja zaštita granica Evropske unije i oštrija borba protiv krijumčara, prenosi „RTS“.

Posle dugog odbijanja da prihvati zahtev o limitu bavarskih konzervativaca, inače žestokih kritičara njene odluke da pre dve godine dozvoli ulazak više od milion azilanata u zemlju, Merkelova je ipak popustila.

– Dogovor je osnova za pregovore o koaliciji sa Zelenima i liberalima. Nemačkoj je potrebna stabilna vlada i obe strane su napravile kompromise. Broj od 200.000 migranata biće podložan promenama ako se u svetu ponove masovne migracije kao one iz 2015. – rekla je nemačka kancelarka.

Horst Zehofer iz Hrišćansko-socijalne unije Bavarske zadovoljan je dogovorom, jer predstavlja okvir za migracije u Nemačkoj. On smatra da će zbog nezaposlenosti ili ratova u nekim zemljama, u narednim godinama doći do novih migracionih talasa.

Ovaj ustupak kancelarke omogućava konzervativcima jasniju poziciju u koalicionim pregovorima sa proimigracionim Zelenima, ali i Liberalima koji traže da zakon jasnije odredi prihvat kvalifikovanih migranata, ograničenje boravka ratnih izbeglica i proterivanje migranata iz Magreba.

– Kompromis među konzervativcima je formalan i neće biti deo eventualnog koalicionog sporazuma. Zeleni žele efikasne integracione mere i jasne kriterijume za pridošlice u Nemačkoj – izjavio je Džem Ozdemir iz partije Zelenih.

Nakon osvojenog četvrtog mandata u parlamentu na izborima održanim u septembru, konzervativci Angele Merkel započeće pregovore o koalicionoj vladi tokom sledeće nedelje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор