Nemačka povećala minimalac za srpske medicinare

Medicinskim sestrama i tehničarima iz Srbije koji rade u Nemačkoj povećane su zagarantovane minimalne zarade za 200 eura, bez obzira na to da li su im diplome nostrifikovane ili još uvek čekaju na priznavanje u ovoj zemlji.

To bi konkretno značilo da je medicinarima kojima diploma još uvek nije priznata u Nemačkoj plata porasla sa 1.800 na 2.000 eura, a onima sa nostrifikovanom diplomom sa 2.200 na 2.400 eura, uz 50 posto veću naknadu za rad noću, vikendom i praznicima, koja ne podleže oporezivanju, prenosi srbijadanas.

Novine se odnose isključivo na medicinske sestre i tehničare opšteg i pedijatrijskog smera iz Srbije, koji su na rad u Nemačku otišli legalnim kanalima preko Nacionalne službe za zapošljavanje i nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a u skladu sa sporazumom dve zemlje koji je zaključen još 2013. godine. Preko ovog projekta u Nemačku godišnje ode više od 110 medicinara iz Srbije, čija su zanimanja u oblasti nege i zvanično su deficitarna u ovoj zemlji.

Sporazum se ne odnosi na lekare, ili doktore medicine, već isključivo na četvorogodišnje obrazovne profile medicinskog usmerenja i kandidate sa završenim stručnim ispitom i stalnim prebivalištm u Srbiji. Za posredovanje prilikom zapošljavanja u Nemačkoj kandidati ne plaćaju nikakve nadoknade, niti projekat ostvaruje profit, a sve troškove snose nemački poslodavci.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje navode da se projekat radi u saradnji sa oko 200 poslodavaca širom Nemačke, na osnovu ugovora kojim garantuju potpuno iste uslove i zaradu kao i nemačkim državljanima. Za učešće u projektu poznavanje nemačkog jezika nije neophodno, jer on podrazumeva i stručnu i jezičku pripremu medicinskog osoblja, kao i podršku u procesu nostrifikacije diplome u Nemačkoj.

Nacionalna služba za zapošljavanje i GIZ periodično objavljuju konkurse za zapošljavanje naših medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera u Nemačkoj. Takvih konkursa je više u toku godine, a mogu se naći na sajtu Službe zapošljavanja, www.nsz.gov.rs

Prema podacima sindikata, iz Srbije godišnje ode oko 800 medicinskih sestara, a njihova mesečna zarada u našoj zemlji iznosi oko 36.000 dinara. Takođe se procenjuje da Srbiju napusti i 750 lekara godišnje, najviše interventnih kardiologa, radiologa i anesteziologa koji ovde zarađuju oko 80.000 dinara mesečno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор