Priliv deviza iz dijaspore veći za 21%

Srpski gastarbajteri su za osam meseci ove godine po osnovu doznaka, odnosno ličnih novčanih transfera, poslali u otadžbinu 2,3 milijarde eura, što je za 20,8 posto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS).

Kako se dalje navodi, građani Srbije koji su na privremenom ili dužem radu u inostranstvu, poslali su u maticu po osnovu registrovanih doznaka 1,2 milijarde eura, dok je vrednost neregistrovanih doznaka, van bankarskih računa i brzog transfera novca, procenjena na oko 1,1 milijardu eura.

Preko bankarskih računa i brzog transfera novca za osam meseci ove godine je izvršeno 1,284 miliona transakcija, sa vrednosnim prosekom slanja od oko 930 eura. Najveći priliv doznaka, u iznosu od 365,3 miliona eura, bio je registrovan u avgustu.

„Priliv deviza je relativno stabilan i njegovo učešće u bruto domaćem proizvodu (BDP) kreće se na nivou od oko 8 posto, što očekujemo i u ovoj godini“, kažu u centralnoj banci.

Podaci Svetske banke (SB), koja doznake obračunava u američkim dolarima, pokazuju da su građani Srbije iz inostranstva u poslednjih deset godina poslali 41,5 milijardi dolara, što proračunato po sadašnjem kursu, iznosi 36,5 milijardi eura. Godišnje to u proseku iznosi tri milijarde eura, što je daleko više nego što su u istom periodu uložili strani direktni investitori u Srbiji.

– U 2016. godini priliv doznaka bio je 36 posto veći od priliva stranih direktnih investicija u Srbiji. Dijaspora je u 2017. godini poslala više od 3,6 milijardi dolara, a podaci Svetske banke pokazuju da je to povećanje od 12 posto u odnosu na prethodnu godinu. U odnosu na BDP, doznake migranata iznosile su 8,4 posto. Praktično dve trećine doznaka, ili 64 posto, stizale su iz zemalja EU – navodi profesor Vladimir Grečić, član Srpske akademije ekonomskih nauka i ekspert za migracije.

Najveći deo pristiglih doznaka, oko 80 posto, realizuje se u eurima. Posmatrajući evropske zemlje, srpski gastarbajteri najviše novca šalju iz Nemačke i Švajcarske, 39,4 posto i 23 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор