U Nemačkoj nepopunjeno 1,38 mil. radnih mesta

U prva tri meseca ove godine u Nemačkoj je ostalo nepopunjeno 1,38 miliona radnih mesta, što je skoro za 200.000 slobodnih pozicija više nego što ih je bilo registrovano u istom periodu prošle godine.

U saopštenju nemačke Savezne agencije za zapošljavanje se navodi da u ovoj zemlji najveća potražnja i dalje vlada za kvalifikovanim radnicima srednjoškolskog obrazovanja.

– U poređenju sa prošlom godinom zabeležen je porast tražnje za radnicima. Međutim, tržište rada je i dalje osetljivo, a privredni rast bi mogao oslabiti. Broj nepopunjenih radnih mesta je početkom godine opao, što je u vezi sa sezonskim kretanjima – objašnjava Aleksander Kubis iz Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB), a prenosi Index.hr.

Prema poslednjim podacima instituta, u Nemačkoj na 170 nezaposlenih dolazi 100 nepopunjenih radnih mesta. Najveća tražnja je u sektoru uslužnih delatnosti, za kojim slede građevinarstvo i zdravstvo. Najveća potražnja je za radnicima sa srednjim kvalifikacijama, ali i za inženjerima u sektoru hemije, mašinstva i građevinarstva, a takođe je porasla i tražnja za ne kvalifikovanim radnicima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор