Nemački privatni sektor posrnuo nakon šest i po godina

Poslovna aktivnost u nemačkom privatnom sektoru je pala u septembru, po prvi put za šest i po godina, pre svega zbog recesije u proizvodnom sektoru i usporavanja rasta uslužnog sektora, prenosi agencija Rojters.

Prema najnovijem istraživanju, indeks menadžera nabavke (PMI), koji se odnosi na praćenje aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru, čiji zajednički udeo u nemačkoj ekonomiji iznosi više od dve trećine, pao je sa 51,7 poena u avgustu na 49,1 poen u septembru, javila je kompanija Markit koja izračunava PMI.

Ovakav pad indeksa ispod granice od 50 poena, koja razdvaja rast privredne aktivnosti od pada, nije bio zabeležen još od aprila 2013. godine. Takav rezultat je i daleko ispod očekivanja analitičara, koji su predviđali manji pad na 51,4 poena.

– Ekonomija se trenutno tetura ka poslednjem kvartalu ove godine i čini se da, u skladu sa aktuelnim kretanjima, možda neće uknjižiti nikakav rast pre kraja 2019. godine – smatra Fil Smit iz IHS Markita i poručuje da su podaci iz proizvodne delatnosti “jednostavno katastrofalni, jer neizvesnosti oko trgovinskih ratova, perspektive automobilske industrije i Bregzita paralizuju narudžbine”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор