Amazon u Nemačkoj gradi novo skladište, dok mu radnici štrajkuju

Američki internet gigant Amazon najavljuje da će u Nemačkoj ove godine otvoriti novo skladište i stalno zaposliti više od 2.800 radnika, dok istovremeno više od 2.000 njegovih zaposlenih u sedam distributivnih centara širom Nemačke štrajkuje zahtevajući veće plate.

Novo skladište će biti izgrađeno na zapadu zemlje, u Menhengladbahu, čime bi na više od 35 lokacija u Nemačkoj, drugom tržištu po veličini za ovu kompaniju, odmah iza SAD, do kraja godine broj Amazonovih radnika premašio 20.000, saopštili su iz kompanije.

Posmatrano sa druge strane, Amazon se u Nemačkoj već dugo spori sa sindikatima oko boljih uslova i većih plata za radnike u logističkom sektoru, koji su od 2013. godine u više navrata organizovali štrajkove.

Pod motom “Nema više popusta na naše zarade”, najnoviji štrtajk je počeo u noći između nedelje i ponedeljka, a poklopio se sa Amazonovim “Udarnim danom” (Prime Day) tokom kojega maloprodajni gigant svojim pretplatnicima programa “Prajm” obezbeđuje popuste, prenosi agencija Rojters.

Iz sindikata Verdi najavljuju da će štrajk trajati najmanje dva dana, dok iz kompanije ne navode tačan broj radnika koji su u štrajku, ali saopštavaju da obustava rada nema uticaja na isporuke kupcima.

– Kompanija mora konačno da prihvati kolektivne ugovore o platama za sektore maloprodaje i narudžbina putem imejla – rekao je Orhan Akman, stručnjak za maloprodaju iz sindikata Verdi.

Budući da sindikat takođe zahteva da kolektivni ugovori budu obavezujući za čitav maloprodajni sektor u Nemačkoj, takav univerzalni kolektivni ugovor bi se automatski primenjivao i u slučaju Amazona, poručuju iz sindikata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор