Nemačke investicije u Rusiji rekordne uprkos sankcijama

U prva tri meseca ove godine nemačke kompanije su u rusku ekonomiju uložile više od 1,7 milijardi eura, čime je već premašena polovina ukupnih prošlogodišnjih ulaganja koja su bila na najvišem nivou u poslednjih deset godina, saopštila je Rusko-nemačka privredna komora.

Obim nemačkih investicija u Rusiji povećan je za 33 procenta, ili za 400 miliona eura, u odnosu na isti period prošle godine, pa rezultati iz prvog kvartala sugerišu da bi nemačke investicije mogle da do kraja godine obore desetogodišnji rekord iz prošle godine, ocenjuje Raša tudej.

– Uprkos slabljenju ekonomske situacije, nemačke kompanije nastavljaju da veruju ruskom tržištu i da ulažu – rekao je predsednik Rusko-nemačke privredne komore Matijas Šep.

Premašivši ranije prognoze, ukupne nemačke investicije u Rusiji su prošle godine dostigle nivo od 3,2 milijarde eura, što je najviše od finansijske krize 2008. godine. To je, međutim, i dalje daleko od istorijskog rekorda iz 2007. godine, kada su dostigle čak 7,8 milijardi eura.

Uprkos ekonomskim sankcijama koje su Vašington i njegovi saveznici uveli Moskvi, nemačko investiranje se ipak nastavilo, iako ova ograničenja uzrokuju velike probleme nemačkim firmama koje posluju sa Rusijom, navodi RT.

Mada je više od 140 anketiranih kompanija navelo da su njihovi ukupni gubici usled sankcija premašili milijardu evra, restrikcije nisu zaustavile rast rusko-nemačke trgovinske razmene, koja je prošle godine porasla za 8,4 posto na skoro 62 milijarde eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор