U hesenskim školama zabranjen Office 365

Zbog GDPR regulative koja se odnosi na zaštitu podataka korisnika, škole u nemačkoj Saveznoj državi Hesen više neće moći da koriste Microsoft Office 365.

Povod za ovakvu zabranu leži u zatvaranju Majkrosoftovog data centra u Nemačkoj u avgustu prošle godine, što je zakonodavcima iz Sjedinjenih Američkih Država omogućilo pristup podacima nemačkih korisnika, piše „The Verge“.

Naime, Windows 10 prikuplja širok spektar podataka o tome kako građani koriste Majkrosoftove proizvode i servise, a te informacije se grupišu zavisno od načina na koji korisnici uređuju podešavanja koja se tiču privatnosti naloga. Tako organizovani podaci mogu da sadrže i delove elektronskih poruka i tekstova koji se, na primer, prevode preko nekog od Majkrosoftovih servisa.

Što se tiče Ofisa 365, iz kompanije kažu da je količina prikupljenih podataka već ograničena ukoliko se Ofis koristi na poslu ili u školi, te podsećaju da su ranije već predstavili opcije koje omogućavaju još bolju kontrolu podataka koji se dele sa drugima. Sem toga, Majkrosoft je već tužio američku vladu zbog pristupa podacima evropskih korisnika, što znači da problem nije nov i da se, tvrde u kompaniji, drži pod kontrolom.

Majkrosoft je prošle godine lansirao Windows Diagnostic Data Viewer koji se bavi problematikom prikupljanja podataka korisnika, ali se čini da su neophodne još neke promene kako korisnici ne bi odustajali od proizvoda za koje veruju da utiču na bezbednost i curenje osetljivih informacija, a posebno onih koje se tiču dece i tinejdžera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор