U Nemačkoj razbijena grupa darknet dilera

Evropski i američki istražitelji uspeli su da razbiju jedan od najvećih svetskih kriminalnih online sajtova za prodaju droge, alata za hakovanje i falsifikovane robe u SAD, Nemackoj i Brazilu, pri čemu su privedena tri nemačka državljanina starosti 31, 22 i 29 godina.

– Oni su uhapšeni nakon pretresa izvršenog na osnovu sumnje da su upravljali takozvanom darknet platformom “Vol Strit Market”, na kojoj se oglašavalo oko 5.400 prodavaca, a kupovalo više od milion klijenata. Zbog tajnosti operacije i teškoća u potrazi za kripto valutama, teško je i proceniti ukupan obim poslovanja ove darknet grupe, ali je reč o milionskoj dobiti – objasnio je frankfurtski tužilac Georg Ungefuk, a prenosi agencija Asošiejted pres.

Nemačka federalna policija je u racijama oduzela servere i zaplenila 550.000 eura u gotovini i kripto valutama bitkoin i monero, hard diskove i druge dokaze, pri čemu su trojica Nemaca, Tibo Louze, Džonatan Kala i Klaus-Martin Frost, optuženi za trgovinu drogom, jer su upravljali platformom na kojoj su prodavani kokain, heroin i druge teške droge, ali i falsifikovani dokumenti i drugi nezakoniti materijali.

Prema krivičnoj prijavi podnetoj Saveznom sudu u Los Anđelesu u SAD, oni su takođe optuženi za zaveru radi pranja novca i distribucije ilegalnih droga, a pri tom je u obe zemlje optužen i navodni moderator sajta, koji je po nacionalnosti Brazilac.

– Optužbe podnete u Nemačkoj i SAD značajno će poremetiti ilegalnu prodaju droge na tamnoj mreži, jer verujemo da je Vol Strit Market jedna od najvećih svestskih darknet platformi za krijumčarenje, uključujući narkotike, alate za hakovanje, nelegalne usluge i ukradene finansijske podatke – izjavio je pomoćnik američkog državnog tužioca Rajan Vajt.

U dvogodišnjoj operaciji koja je uključivala evropski Europol i vlasti u Holandiji, SAD i Nemačkoj, istražitelji su precizno identifikovali trojicu muškaraca kao administratore platforme na tamnoj mreži, delu interneta koji kriminalci često koriste unutar šifrovane mreže dostupne samo preko alata za obezbeđivanje anonimnosti, kao što je pretraživač Tor.

Kako je Ungefuk objasnio, transakcije su obavljane korišćenjem kripto valuta, a osumnjičeni su uzimali provizije u rasponu od dva do šest posto. On je dodao da je Vol Strit Market barem drugi na svetu po veličini ilegalni sajt, ali je odbio da imenuje ostale kako ne bi ugrozio druge istrage. Vlasti su, kako je rekao, reagovale pošto je 23. aprila platforma prebačena na “režim održavanja”, a osumnjičeni navodno počeli da prenose na sebe sredstva korišćena na platformi, u takozvanoj “izlaznoj prevari”.

U saopštenju američkog ministarstva pravde se navodi da su osumnjičeni uložili oko 11 miliona dolara u prevaru za izlaz iz depozita i korisničkih računa. Iako su četvrtog okrivljenog američke vlasti identifikovale kao Markosa Paula De Oliveiru-Anibalea (29) iz Sao Paola u Brazilu, do sada nije pojašnjeno da li je i on uhapšen po optužbi za distribuciju droge i pranje novca u SAD, jer je navodno na sajtu bio moderator u sporovima izmedu prodavaca i njihovih klijenata, a “Vol Strit Market” je promovisao na istaknutim sajtovima kao što je Reddit.

U Los Andjelesu su uhapšena i dva snabdevača drogom, dok je u racijama zaplenjeno oko milion dolara gotovine, oružja i narkotika. Dileri su identifikovani samo preko njihovih online nadimaka, kao što su “Platinum45” i “Lejdiskajvoker”, a okarakterisani su kao “glavni trgovci metamfetaminom i fentanilom”.

– Malo je verovatno da će isključivanje Vol Strit Marketa sa mreže imati trajan uticaj na online kriminalna tržišta, iako policija jasno daje do znanja da će goniti prodavce i kupce. Nakon prvog velikog ukidanja takvog tržišta, “Puta svile”, 2013. godine, trgovini je trebalo četiri do pet meseci da se oporavi, a nakon policijske akcije Hansa i AlfaBej 2017, oporavak je trajao svega oko mesec dana – kaže Patrik Šortis, kriminalistički istraživac Univerziteta u Mančesteru koji prati aktivnosti na darknetu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор