Da li Nemačka ima previše bolnica?

Nedavno objavljena studija Fondacije Bertelsman pokazuje da bi Nemački zdravstveni sistem mnogo bolje funkcionisao sa upola manje bolnica, na šta je Nemačka lekarska komora odmah odgovorila kritikom.

U zaključku studije pod nazivom “Održiva zdravstvena zaštita u bolnicama”, koju je za potrebe Fondacije Bertelsman sproveo berlinski Institut za istraživanje zdravlja i socijalnih uslova, navodi se da bi “broj bolnica u Nemačkoj, sa oko 1.400, trebalo da bude smanjen na manje od 600”, prenosi agencija Hina.

Prema ovoj analizi, mnoge manje bolnice i klinike u Nemačkoj nemaju dovoljno iskusnog osoblja, kao ni materijalnih uslova za složenije medicinske zahvate. Stoga se preporučuje zatvaranje manjih bolnica i fokusiranje na veće kliničke centre čije bi osoblje raspolagalo sa dovoljno iskusnih radnika.

– Ukoliko jednom pacijentu koji doživi moždani udar i treba mu svega 30 minuta do najbliže klinike, ta klinika, međutim, nije u stanju da pruži adekvatnu pomoć, onda bi taj pacijent i njegova porodica bili sigurno srećniji kada bi trebalo da se voze nešto duže do druge klinike u kojoj bi dobili bolju medicinsku uslugu – rekla je direktorka Fondacije Bertelsman Brigit Mon.

Stručnjaci ističu da, u poređenju sa mnogim drugim sličnim zemljama, u Nemačkoj postoji višak kapaciteta, što se tiče bolničkih kreveta. Kako se navodi, jedna četvrtina pacijenata koji u Nemačkoj trenutno leže u nekom od bolničkih kreveta, mogla bi da bude tretirana ambulantno.

Ova studija je naišla na žestoke kritike Udruženja lekara i klinika, koja su odbacila ideju drastičnog smanjenja broja bolnica u zemlji. Predsednik Nemačkog udruženja klinika (DKG) Gerald Gab je tim povodom poručio da “oni koji predlažu da se zatvori 1.000 klinika propagiraju uništenje socijalne infrastrukture.

Po mišljenju nemačke lekarske komore, koncentracija kompetencija u manjem broju bolnica ima smisla u većim urbanim sredinama u kojima postoje preklapanja i višak kapaciteta, ali da bi u manjim gradovima zatvaranje bolnica bilo štetno za osnovni princip dostupnosti zdravstvenih usluga građanima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор