Nemački Amazon štrajkuje na „crni petak“

Radnici nemačkih i italijanskih distributivnih centara američkog giganta za onlajn trgovinu, kompanije „Amazon“, stupili su danas u štrajk kako bi skrenuli pažnju na uslove svoga rada i zahtevali povećanje plata.

Na „crni petak“, najprometniji trgovački dan u godini, tokom kojeg ovoj kompaniji stiže rekordan broj porudžbina iz celog sveta, rad je u Nemačkoj obustavilo čak 2.500 ljudi zaposlenih u distributivnim centrima u Bad Hersfeldu, Lajpcigu, Rajnbergu i Verneu, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

– To je za nas najbolji dan da izvršimo pritisak na poslodavca koji nas godinama ignoriše, a problemi zaposlenih, posebno zdravstveni, česti su u Nemačkoj kao i u ostatku sveta. Amazon se igra sa zdravljem svojih radnika, pritiska ih da rade više za manje vremena, a ocene učinka i nadzor su stalni, dok je vreme za oporavak nedovoljno. Sindikat stoga zahteva primenu prvog kolektivnog ugovora koji je bio fokusiran na zdravlje zaposlenih – objasnio je Tomas Fos, portparol glavnog nemačkog sindikata u uslužnim delatnostima „Ver.di“.

On je dodao da to „nažalost neće dovesti do potpune paralize“ nemačkih porudžbina, jer sindikat okuplja oko 35 posto od 12.000 radnika zaposlenih u toj zemlji. Fos podseća da sindikat od 2013. godine traži veće plate za radnike, navodeći da Amazonovi radnici u Nemačkoj imaju manje plate od drugih zaposlenih u maloprodaji i prodaji preko porudžbina.

Kompanija Amazon je povodom pritužbi štrajkača saopštila da su njena distributivna skladišta u Nemačkoj logistički centri i da tamo radnici dobijaju relativno visoku platu za taj sektor.

Štajk je u Italiji organizovan za stalno zaposlene radnike distributivnog centra u Kastel San Đovaniju, a sindikati su posavetovali radnike zaposlene na određeno vreme i po ugovoru da ostanu na poslu, kako ne bi ugrozili svoja radna mesta.

„Amazona Italija“ je saopštio da ostaje „fokusiran na što skoriju isporuku klijentima na „crni petak“ i narednih dana“, kao i da održava kontakte sa predstavnicima zaposlenih i sindikatima, a zaposlene ohrabruje da komentare, pitanja i brige iznesu vođi tima.

Francuski sindikat „CGT“ se nije pridružio štrajku.

U SAD je prošlogodišnji „crni petak“ oborio rekord u onlajn prodaji sa zarađenih tri milijarde dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор