Za kuću Tomasa Mana u Kaliforniji 13 mil. $

tomas-man

Nemačka država je kupila kuću Tomasa Mana u Kaliforniji, gde je najveći nemački pisac svih vremena i dobitnik nobelove nagrade, živeo deset godina nakon bekstva iz nacističke Nemačke.

U svom saopštenju nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je podsetilo da je u kući u Pacfik Palisejdsu blizu Los Anđelesa Tomas Man živeo sa svojom porodicom od 1942. do 1951. godine, i da je tu 1947. godine napisao deo romana “Doktor Faustus”.

Nakon što je odmah po dolasku Adolfa Hitlera na vlast 1933. godine pobegao iz svoje zemlje u Švajcarsku, posle čega mu je oduzeto držvljanstvo, Man se 1939. odselio u Prinston, u SAD.

– Kuća Tomasa Mana je bila domovina mnogih Nemaca koji su se zajedno borili za bolju budućost za našu zemlju, tada pod jarmom nacizma – izjavio je ovim povodom nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, a prenosi agencija “Frans pres”.

Po navodima nemačkog dnevnika “Zidojče cajtung”, vila Tomasa Mana je kupljena za oko 13 miliona dolara. U njoj je autor romana “Smrt u Veneciji” ugostio pisca i dramaturga Bertolda Brehta, filozofa Teodora Adorna i reditelja Frica Langa. U njoj će u buduće, najavljuju iz ministarstva, boraviti mladi umetnici.

Tomas Man se 1952. godine vratio u Švajcarsku, u Cirih, gde je živeo sve do svoje smrti 1955. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор