Novogodišnje divljanje azilanata olakšaće deportacije

made-in-germany-rs-imigranti02

Nakon što su nemačke vlasti obelodanile da je veliki broj tražilaca azila optužen za nasilje počinjeno tokom novogodišnje noći, kancelarka Angela Merkel podržala je zakonske izmene za lakšu deportaciju migranata koji su počinili krivična dela.

Prema sadašnjem zakonu, tražioci azila mogu silom biti vraćeni u zemlju porekla isključivo ukoliko su osuđeni na zatvorske kazne od najmanje tri godine i ako im u zemljama porekla nisu ugroženi životi, prenosi agencija „Frans pres“.

Promena zvaničnog stava Nemačke prema azilantima dolazi nakon što je u Kelnu tokom novogodišnje večeri grupa muškaraca, koje su očevici opisali većinom kao Arape, pljačkala, seksualno napadala i zlostavljala na desetine žena.

Nemačka kancelarka stoga smatra da je vreme da se postavi pitanje “kada migranti gube pravo da ostanu sa nama”. Ona je rekla da se treba zapitati da li je bilo neophodno uraditi tako nešto i ranije, i dodala da su promene zakona neophode, kako zbog Nemaca, tako i zbog izbeglica koje nisu imale veze sa događajima u Kelnu.

Merkelova je i ranije pozivala na pokretanje diskusije o tome treba li pooštriti politiku deportacije, međutim, ovo je prvi put da je eksplicitno podržala izmene zakona koje bi olakšale ovaj postupak, podseća AFP.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор