Hitlerov manifest u prodaji nakon 70 godina

made-in-germany-rs-mein-kampf

Nakon 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, politički manifest Adolfa Hitlera “Majn Kampf” (Moja borba) ponovo je dostupan čitaocima u Nemačkoj.

Nemački Istorijski institut objavio je kritički dopunjeno prvo izdanje Hitlerove knjige odmah nakon isteka autorskih prava koja su od 1945. godine bila u posedu Savezne države Bavarske. U skladu sa pravnom regulativom Evropske unije (EU), autorska prava postaju javno dobro posle 70 godina od smrti autora, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Johana Vanka, nemačka ministarka obrazovanja, izjavila je da će novo, kritički dopunjeno izdanje Hitlerovog političkog manifesta, pomoći u razbijanju mitova o lideru nacista. Po njenim rečima, knjiga “Majn Kampf” nikada nije bila formalno zabranjena, a njeno elektronsko izdanje široko je rasprostranjeno na internetu, zbog čega će kritičko izdanje ove knjige ukazati učenicima na sve negativne aspekte tog dela.

Pre objavljivanja ovoga izdanja Moje borbe, jedine verzije Hitlerove knjige u papiru bile su one od pre 1945. godine. Novo izdanje knjige imaće na hiljade akademskih tumačenja stručnjaka koji tumače i objašnjavaju Hitlerove rečenice.

Predsednik Savezne centrale za političko obrazovanje, Tomas Kriger, smatra da je neosnovan strah da se čitanjem „Majn kampfa“ može oživeti zli Hitlerov duh. Po pisanju britanskog medijskog servisa BBC-a, iznenađujuće je da su čak i neka jevrejska udruženja podržala objavljivanje Hitlerove knjige.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор