Folksvagen prvi u svetu po prodaji vozila

made-in-germany-rs-volkswagen02

U trci za preimućstvo na globalnom tržištu automobila, nemački proizvođač „Folksvagen“ je u prvoj polovini ove godine prestigao japansku „Tojotu“, budući da je prodao više vozila od svog japanskog rivala.

U prvih šest meseci ove godine, zaključno s junom, Folksvagen je u celom svetu prodao 5,04 miliona automobila, dok je Tojota u istom periodu prodala 5,02 miliona. Na trećem mestu po prodaji vozila našao se američki „Dženeral motors“ (GM) sa 4,86 miliona prodatih vozila, prenosi agencija „Frans pres“.

Američku kompaniju je 2008. godine Tojota potisnula sa mesta najvećeg svetskog proizvođača automobila, gde se ona nalazila decenijama, ali je tri godine kasnije zbog katastrofalong zemljotresa i cunamija u Japanu, bila prinuđena da obustavi proizvodnju i dostavu svojih proizvoda.

Tojota se 2012. godine opet vratila na prvu poziciju na listi, ali sudeći po očekivanjima, u ovoj godini zadesiće je pad prodaje na 10,15 sa 10,23 miliona vozila, koliko je bilo prodato u rekordnoj 2014. godini. Ovakva predviđanja posledica su brojnih skandala u vezi sa bezbednošću automobila i povlačenja miliona vozila, između ostalog i zbog problema sa vazdušnim jastucima firme Takata.

Nemački Folksvagen je trenutno na dobrom putu da do kraja godine ostane vodeći svetski proizvođač vozila i tako po prvi put završi godinu kao prvi na svetskoj listi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор