Srpske IT kompanije osvojile 1,7 mil. €

made-in-germany-rs-it-strucnjak

Čak 13 srpskih informaciono-tehnoloških (IT) kompanija izabrano je na konkursu Evropske komisije (EK) po projektu „Fraktals“, koji je namenjen razvoju savremenih IT rešenja u oblasti poljoprivrede.

Kako se navodi u saopštenju kompanije “Biosens“ iz Novoj Sada, u vrlo oštroj evropskoj konkurenciji, od čak 269 prijavljenih kompanija za finansiranje su odabrane njih 43 iz 12 evropskih zemalja, od kojih je 13 kompanija iz Srbije, prenosi agencija „Tanjug“.

Od srpskih kompanija, ukupno sedam ih je iz Novog Sada, tri su iz Beograda, a po jedna iz Subotice, Kragujevca i Niša. Ostvarivši veliki uspeh, one su zajedno osvojile ukupno 1,7 miliona eura, koje će kroz FP7 “FRACTALS” projekat biti bespovratno uložene u njihova IT rešenja, usmerena na razvoj “Future Internet” aplikacija za poljoprivredu, koja je naznačena kao grana od strateškog značaja za Evropu i Srbiju.

U Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu, najuspešnijim domaćim IT kompanijama sutra će biti uručena specijalna priznanja povodom početka projekta „Antares“, koji je trenutno najznačajniji projekat za razvoj IT-a u poljoprivredi Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор