Majkrosoft računa na srpske IT talente

made-in-germany-rs-microsoft-logo

Medijski sektor najveće svetske kuće za upravljanje tehnologijama „IDG“, pod imenom „IDG Connect“, objavio je priču o srpskim informatičarima i Razvojnom Centru kompanije „Majkrosoft“ u Srbiji, jedinom u regionu Jugoistočne Evrope.

Dragan Tomić, direktor „Microsoft Razvojnog centra“, u kojem naši inženjeri već 10 godina razvijaju softvere i aplikacije za ceo svet, objašnjava ovu firmu kao neobičnu, modernu verziju dijaspore sa srpskim „Microsoft“ inženjerima, koji su se vratili iz Sjedinjenih Država (SAD), i dobili dozvolu da nastave rad u svojoj domovini. Iako se ne nalazi ni na jednoj od mapa tehnoloških centara, po rečima Tomića, osnovni razlog za otvaranje ovakvog centra baš u Srbiji jesu talenti.

– Osnivanju novog istraživačkog centra na nekom mestu obično prethodi akvizicija, ili tu već postoji veliko tržište, ili stotine godina tradicije i izvrsnosti, a kada smo mi bili u pitanju, radilo se o talentu. Mi imamo najveći broj pobednika na Međunarodnoj Olimpijadi iz informatike, matematike i fizike za nadarene učenike po glavi stanovnika. Nigde drugde nećete naći takvu koncetraciju izvrsnosti – kaže Tomić, a prenosi „B92“.

Jedan od najpoznatijih projekata na kojima je srpski Majkrosoft Centar radio jeste i „Translator“ za „Windows“ mobilne telefone. ovaj program je potekao od šireg projekta poznatijeg kao „Computer Vision“, u kojem su naši stručnjaci takođe imali vodeću ulogu, a koji je namenjen prepoznavanju slika, video-sadržaja, i objekata. Srpski IT stručnjaci pomažu u razvoju „Microsoft Azure“ programa, a čak je i SQL Server mehanizam baze podataka jednim delom napravljen u Srbiji.

– Mehanizam SQL Servera je kao BMW motor i jedna trećina tog motora je izgrađena ovde. Mi ostajemo duže na poslu, radimo više i isporučujemo više. Sarađujemo sa akademskom zajednicom, imamo programe za stažiranje i radimo na profesionalnom razvoju mladih ljudi. Primer smo šta sve naša zemlja može da postigne – istiće Tomić.

On navodi da Srbija po broju stanovnika može da se uporedi sa Izraelom, ali zaostaje za tom zemljom u pogledu definisanja tehnologije kao ekonomske sile. Po njegovom mišljenju, Srbiji je potrebno više inženjera, a podrška koju vlada pruža Majkrosoftu navodi ga da bude optimističan u pogledu poboljšanja situacije u smislu „odliva mozgova“ iz Srbije u druge zemlje, posebno u SAD.

– Mi u Microsoft razvojnom centru iskreno verujemo da Srbija može da postigne više i na evropskoj i na globalnoj sceni. Naš cilj je da posao i projekte izvršavamo vrhunski, kako bi se transformisala slika o našoj zemlji, i povećao uticaj koji ona može imati. Kada sam odlučivao da li da se vratim u Srbiju i pridružim Razvojnom Centru, nisam video samo malu grupu inženjera koja radi na interesantnim izazovima, već sam video priliku da ispričam našu priču, i da na taj način pomognem ljudima da vide da Srbija može da radi na svetskoj sceni kao i mnoge druge razvijene zemlje – priča Tomić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор