Nemačka industrija pogođena krizom u Rusiji

made-in-germany-rs-russia01

U izveštaju Udruženja nemačke mašinogradnje i proizvođača industrijske opreme (VDMA) potvrđuje se da se ekonomska kriza u Rusiji i pogoršanje odnosa između Moskve i Evropske unije negativno odražava na nemačku industriju.

U prvom tromesečju 2014. godine izvoz nemačke opreme u Rusiju opao je za 28 procenata u poređenju sa prethodnom godinom, izjavio je glavni ekonomista VDMA Ralf Vihers. U prošloj godini izvoz opreme u Rusiju zabeležio je pad od 1,3 milijardi eura, ili za 17 procenata, na 6,5 milijardi eura.

Kako prenosi nemački servis „Dojče vele“, za dve godine Rusija je sa četvrtog pala na deseto mesto najvećih tržišta nemačke mašinske industrije. Podaci pokazuju da je izvoz mašinskog sektora u Nemačkoj ubrzao je pad početkom ove godine, ukazao je predsednik „VDMA“ Rajnohl Festge. Po prognozama tog udruženja, ove godine treba očekivati dalje gubitke. Pri tome, Festge ne isključuje i mogućnost kretanja na bolje u drugoj polovini godine, prenosi agencija „Tanjug“.

U anketi sprovedenoj u 260 nemačkih preduzeća iz oblasti mašinske industrije, članova VDMA, skoro svi, odnosno 94 posto njih, navelo je da su osetno pogođeni ekonomskom krizom zbog rusko-ukrajinskog konflikta. Predstavnici 83 kompanije ukazuju na ozbiljan pad narudžbina iz Rusije i pad tražnje nemačkih proizvoda, a kao glavni razlog smanjenja prodaje nemačkih proizvoda navode nedostatak sredstava za investicije iz Rusije. Zapadne banke nerado posluju s ruskim biznisom, a kupci teško sebi mogu da priušte kredite domaćih banaka zbog previsokih kamata.

Festge je objasnio da mnogi njihovi kupci prosto ne mogu sebi da dozvole uvoz iz Nemačke,. Uz to je dodao da su zbog slabljenja rublje i ekonomske krize u Rusiji nemačke mašine postale suviše skupe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор